A szocialista Csizmár Gábor szerint összeomlott az kormány által "államosítot" középiskolai felvételi rendszer. Véleménye szerint a kormány "törvénysértően beavatkozott az iskolák döntési kompetenciájába", amennyiben tavaly a felvételről szóló kiértesítés központilag történt. Az MSZP-es képviselő hozzátette a kormány megsértette a diákok szabad iskolaválasztási jogát.

Az MSZP parlamenti frakciója szerint összeomlott a középiskolai felvételi rendszer, törvénysértő gyakorlat alakult ki, amelyért az oktatási tárca a felelős - áll Csizmár Gábor képviselőnek az írásos állásfoglalásában.

- Demokráciákban ilyenkor az oktatási miniszter lemond - olvasható a dokumentumban.

Az MSZP szerint a kormány az előző tanévben "államosította a tőle független önkormányzati és nem állami intézmények felvételi rendszerét", központosította a felvételi eljárást, az iskolákra komoly adminisztrációs terheket zúdított és "törvénysértően beavatkozott az iskolák döntési kompetenciájába", amennyiben tavaly a felvételről szóló kiértesítés központilag történt, miközben a konkrét döntés joga a közoktatási törvény szerint a középiskoláé.

Csizmár Gábor úgy véli, hogy a kabinet megsértette a diákok szabad iskolaválasztási jogát.

- A diákok és szülők joga a törvény szerint nem az, hogy az iskolákat sorrendbe állítsák, hanem az, hogy a felvételi eredmény ismeretében eldöntsék, hol kívánnak továbbtanulni - fogalmaz a honatya.

Szerinte közel 20 ezer jogorvoslati kérelem bizonyítja, hogy a felvételi központosított rendszere már tavaly sem működött, de erre az évre az végképp összeomlott.

Jelzi: az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpontnak (OKÉV) április 20-ig kellett volna eljuttatnia egy rendelet értelmében a felvételi kérelmek rangsorolását tartalmazó listákat a középiskolákhoz, de ez máig nem történt meg, ami miatt a középiskolák sem tudták megfelelően teljesíteni értesítési kötelezettségüket a jelentkezők és az általános iskolák felé.

Utal arra, hogy az április 23-án kiküldött listákat az OKÉV 27-én visszavonta, majd egy nappal később egy aznap megjelent és hatályba lépett miniszteri rendeletre hivatkozva május 14-ig meghosszabbította a határidőt.

- Az OKÉV jogszabálysértő tevékenysége miatt az iskola vagy téves értesítéseket küldött ki április 27. előtt az OKÉV rossz listája alapján, vagy az utolsó pillanatban visszavont lista miatt nem tudta teljesíteni a jogszabály szerinti határidőt - írja Csizmár Gábor, aki szerint a középiskolák ember feletti munkával kénytelenek korrigálni a központi hibákat.

(MTI)