Morvai Ferenc hazahozta az Egyesült Államokban megvizsgált barguzini tetemet. Morvai szerint szinte biztos, hogy Petőfit találták meg a Bajkál-tó mellett, de csak a DNS-vizsgálat adna teljes bizonyosságot. Morvai közölte azt is, hogy egyesek meg akarták semmisíteni a leletet.

Nemzetközi tudósok, antropológusok által aláírt dokumentumok szerint - és a hagyományos vizsgálatok alapján - 99 százalékig biztos, hogy Petőfi Sándor földi maradványait találták meg a Bajkál-tó melletti Barguzinban 1989-ben - jelentette ki Morvai Ferenc vállalkozó, a Megamorv Petőfi Bizottság vezetője szerdán újságíróknak a Ferihegyi Repülőtéren, miután Magyarországra szállították a csontmaradványokat.

Az Amerikai Egyesült Államokból hazatért Morvai Ferenc szavai szerint a teljes bizonyosságot a DNS-vizsgálat adná meg.

Morvai Ferenc elmondta: a lelet nagyobbik része már négy-öt napja Magyarországon van.

Ismertetése szerint elővigyázatosságból hozták haza különböző időben a földi maradványokat. Olyan információik voltak ugyanis, hogy meg akarják azokat semmisíteni, illetve Magyarországra érkezésükkor lefoglalnák a leletet.

A csontmaradványok Magyarországra szállításához engedélyt adott a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága, a határőrség és az ÁNTSZ is - állította.

Újságírói kérdés nyomán Morvai Ferenc azt mondta, hogy kegyeleti és biztonsági okokból csupán Kiszely István és ő maga tudhat arról, hogy a vizsgálatok elvégzéséig hol helyezik el a csontokat.

(MTI)

Korábban:

(2001.05.07.)