Tagadták bűnösségüket a Tasnádi-per vádlottjai, többen korábban vissza is vonták a nyomozás kezdetén tett vallomásaikat. A csütörtökön meghallgatottakat pénzmosással vádolják. Az eljárás következő állomása a tanúk meghallgatása lesz május 15-én.

A bűnszervezet létrehozásával, irányításával és más súlyos bűncselekményekkel vádolt Tasnádi Péter ügyében a Pest Megyei Bíróságon csütörtökön befejeződött a vádlottak meghallgatása. Mind a tizenegy vádlott tagadta bűnösségét, ám a csütörtökön meghallgatott négy vádlott közül kettő a nyomozás kezdetén még szólt olyan eseményekről, amelyek utóbb a vádiratba is beépültek.

A most meghallgatott négy személyt az ügyészség azzal vádolja, hogy a józsefvárosi piac őrzésében színleg alvállalkozóként vettek részt, valójában azonban az általuk vezetett cégek tényleges tevékenységet nem végeztek, ők maguk pedig adócsalás céljából közreműködtek fiktív pénzmozgásban. Ebben a vádpontban Tasnádi Pétert tettesként, e négy társát pedig bűnsegédként elkövetett sok tízmilliós adócsalással vádolja az ügyészség.

A négy vádlott közül kettő a csütörtöki tárgyaláson nem kívánt sem vallomás tenni, sem kérdésekre válaszolni. Harmadik társuk arra a bírói kérdésre, bűnösnek érzi-e magát, úgy válaszolt, részben igen. Milyen részben - kérdezte ekkor a bíró. Akkor nem - válaszolta a vádlott, aki később elmondta azt is, hogy meglehetősen felindult állapotban van, mivel előző nap este az ORFK rendőrei elvitték élettársát, kétéves gyermekével együtt, és csak többórás faggatás, zaklatás után engedték el őket. A vádlott a mostani tárgyaláson már visszavonta azt az ügyész előtt tett korábbi vallomását, amely bizonyos pontokon összhangban áll a vádirattal.

A negyedik, bűnsegédként elkövetett adócsalással vádolt személy a bíróság előtt nem akart vallomást tenni, ezért a csütörtöki tárgyaláson ismertették két korábbi nyomozati vallomását, melynek bizonyos részletei egybevágtak a vádirattal. A vádlott azonban e nyomozati vallomásait még a nyomozás során egyik társával való szembesítés során visszavonta, és azóta sem kíván mondani semmit a hatóságoknak.

A tárgyaláson ismertették a vádlott korábbi beadványát is, mely szerint előzetes letartóztatása során rendőrtisztek fenyegetéssel próbálták megakadályozni, hogy vallomásait visszavonja, és arra is rávették, hogy ügyvédjének adott meghatalmazását megszüntesse. Mikor erre ígéretet tett a rendőröknek, 24 órán belül kiengedték az előzetes letartóztatásból. A vádlott azonban ismét ugyanazt az ügyvédet hatalmazta meg a védői feladatokkal, akitől napokkal korábban megvált.

Az ügyvéd a tárgyaláson szóvá tette, hogy a Pest Megyei Főügyészség a történtek kapcsán egy éve készített beadványát mostanáig válaszra sem méltatta. A Tanásdi-per május 15-én tanúk meghallgatásával folytatódik.

(MTI)