Lányi Zsolt pártelnökként tárgyalna a kormányfővel

Torgyán József pártelnök után Lányi Zsolt is az FKGP elnökeként kíván találkozni a héten Orbán Viktor miniszterelnökkel. Eldőlt: Boda Ilona kisgazda képviselő, Turi-Kovács Béla jelöltje lesz a környezetvédelmi tárca új politikai államtitkára.

Mádl Ferenc köztársasági elnök kedden kinevezi a Környezetvédelmi Minisztérium politikai államtitkárává Boda Ilona kisgazda országgyűlési képviselőt. Boda kinevezésére a Népszava információi szerint Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter tett javaslatot, azaz nem az FKGP elnöksége. Ismert, hogy a korábbi államtitkár, Kávássy Sándor éppen azért tiltakozott a felmentése ellen, mert a koalíciós szerződés szerint csak a kisgazdapárt vezetése kezdeményezhette volna a leváltását, nem pedig Turi-Kovács Béla, akinek a párttagságát felfüggesztették és visszahívták a miniszteri posztról.

Boda Ilona a Népszava munkatársától értesült a kinevezése időpontjáról, így annak körülményeiről nem kívánt nyilatkozni. Arra a kérdésükre, melyik kisgazda irányvonalhoz sorolná magát, elmondta: a Turi-Kovács Béla és Szentgyörgyvölgyi Péter nevével fémjelzett "középutas" politizálás híve. Hangsúlyozta viszont: csakúgy, mint korábban, a továbbiakban sem kíván részt venni a politikai csatározásokban.

Boda arra a kérdésre, hogy nem tart-e a pártelnökség haragjától - amiért a miniszter javasolta a posztra -, úgy válaszolt: integratív személyiségnek tartja magát, és nem hisz az érzelemvezérelt politizálásban. Hozzáfűzte, a miniszterelnök többször is kinyilvánította, hogy nem engedi be a kormányba (ezen belül nyilván a környezetvédelmi minisztériumba sem) a kisgazdapárti viszályokat. Végezetül Boda elmondta, bízik a múlt héten megalakult "kisgazda miniszterek tanácsa" politizálásában (úgy tudjuk, a tanácsot azért hozták létre a miniszterek, hogy jelezzék Torgyán József pártelnöknek: ha ki akarna lépni a koalícióból, rájuk nem számíthat).

Hétfőn Turi-Kovács Béla leváltását kérte a kormányfőnek címzett levelében Réti Miklós Pest megyei FKGP-elnök, aki szerint a miniszter volt a ceglédi nagygyűlésen lezajlott "nemkívánatos jelenetek" egyik fő okozója. "A nagygyűlés kezdete előtt felbérelt ukrán és egyéb karatés verőlegényekkel - akik között 4 ceglédi is volt, és ezek közül 3 már volt büntetve - a miniszter úr, dr. Turi-Kovács Béla vezényletére szabályosan betörtek a rendezvény területére" - áll a levélben.

Lányi Zsolt, a "reformer" kisgazdák által megválasztott, de a bíróságon nem bejegyzett pártelnök a napokban találkozni kíván Orbán Viktor miniszterelnökkel. Ismert, hogy Torgyán József pénteken járt a kormányfőnél, demonstrálva, hogy ő az FKGP elnöke. Lányi, mint elmondta, de jure független képviselőként, de facto pártelnökként akar tárgyalni, és erre a hétre kért időpontot. A politikus egyébként legkésőbb szerdán fellebbezi meg a bíróság végzését, amellyel az elutasította az elnökváltás regisztrálását. Szerinte a bíróságnak a megválasztása kapcsán nem a tartalmi, hanem az alaki körülmények vizsgálata volt a feladata, amelyeknek viszont megfeleltek, hiszen a "reformer" nagyválasztmányon 500 küldött vett részt Torgyán meghívójával. A bíróságot Lányi tájékoztatja arról is, hogy a ceglédi FKGP nagygyűlésen 900 bizalmatlansági indítványt próbáltak benyújtani a küldöttek a pártelnök ellen, sikertelenül, tehát Torgyán egyhangú megerősítése nem lehetett törvényes (emiatt a múlt héten Balogh Gyula a legfőbb ügyészhez fordult, döntés 30 napon belül várható).

Az FKGP egyik számlavezető bankja - éppen a bírósági végzésre hivatkozva - tegnap megtagadta Lányi Zsolt kérését a párt-számla zárolására. Lányi elmondta: a számla befagyasztását a "viták megelőzése érdekében" kezdeményezte, a számlán lévő pénz ugyanis nem Torgyáné, hanem a párté.

(Népszava)