És volt egy zseniális orosz fényképész, az utolsó szemtanú, aki szorgalmasan kattogtatva fényképezőgépét hitelesen dokumentálta a cári Oroszország végnapjait. A kis híján egy évszádos, egyedülálló technikával készült szenzációs fotók most először tekinthetők meg.

Szergej Mihajlovics Prokudin-Gorszkij fotográfiái (1863-1944) élénk képet nyújtanak egy letűnt világról, az első világháború, majd a forradalom előestéjén a végről mit sem sejtő Orosz Birodalomról.

Prokudin-Gorszkij Szentpéterváron született1863-ban. Vegyésznek tanult, és egész pályafutását a fényképészet fejlesztésének szentelte.

Szentpéterváron, Berlinben és Párizsban nemzetközi hírű kutatókkal dolgozott együtt. Saját eredeti kutatásai eredménye lett számos szabadalom, melyet a színes diák, illetve a színes mozgókép kifejlesztésében játszottak fontos szerepet.

1907 körül Prokudin-Gorszkij elképzelt és megfogalmazott egy tervet, hogy a színes fényképészetben megjelenő technológiai újításokat felhasználva az Orosz Birodalmat szisztematikusan dokumentálja.

Ezzel a nagy ívű tervvel az volt a célja, hogy oktassa a birodalom iskolásait Oroszország csodálatos történelméről, kultúrájáról, és modernizációjáról szóló "optikai színes vetítéseken" keresztül.

A cár fényképésze

II. Miklósnak tetszett az ambiciózus fiatalember, és a rendelkezésére bocsátott egy speciális sötétkamrás vasúti kocsit. Kezében a cári engedélyekkel, melyek feljogosították, hogy a birodalom tiltott területeire is belépjen, és biztosították számára a hírhedt orosz bürokrácia együttműködését, Prokudin-Gorszkij neki vágott, hogy végigfotózza a cári Oroszországot. Töretlenül járta a hatalmas országot egészen a forradalom kitöréséig.

Számos témát megörökített: a régi Oroszország középkori templomait és kolostorait, a kialakuló ipari nagyhatalom gyáraitól és vasútjaitól egészen az orosz lakosság színes életmódjáig és munkájáig.

Prokudin-Gorszkij 1918-ban hagyta el hazáját. Először Norvégiába, majd Angliába ment, végül Párizsban telepedett le, ahol 1944-ben érte a halál. Addigra a cárt és családját megölték, és a birodalom, melyet Prokudin-Gorszkij oly gondosan dokumentált, örökre eltűnt.

Oroszországot a forradalom előestéjén ábrázoló egyedülálló képeit - üvegtáblákon megörökítve - az Amerikai Kongresszus Könyvtára vásárolta meg örököseitől 1948-ban.

Erre a kiállításra az üveglemezeket számítógép és digitális kromatográfia segítségével dolgozták fel. Az eredmény: briliáns színes képek.

Most először láthatunk ízelítőt a képekből, melyek az új eljárással készültek, és először válik lehetővé nyomatok készítése, és persze nem utolsó sorban először láthatjuk ezeket az egyedülálló dokumentumokat.

Ízelítő Szergej Mihailovics Prokudin-Gorszkij képeiből

Hogyan készültek a képek?

[origo]

Ajánló:

Szergej Mihailovics Prokudin-Gorszkij fotói - eredeti anyag angol nyelven