A szocialisták módosítanák az alkotmányt és új házszabályt készítenének. Tóth András (MSZP) képviselő szerint a hatályos 148 paragrafusos normaszöveg több mint félszáz ponton szorul valamilyen formában változtatásra

A szocialisták a parlamenti és a társadalmi demokrácia megszilárdítása érdekében javaslatot terveznek benyújtani az Országgyűlésnek az alkotmány módosítására, egy új házszabályra, valamint egy olyan törvénycsomagra vonatkozóan, amely magába foglalná az antidiszkriminációs jogszabállyal, a parlamenti vizsgálóbizottságokkal, illetve a médiatörvény módosításával kapcsolatos MSZP-s elképzeléseket.

- Az utóbbi három évben visszaszorult a parlament ellenőrző szerepe, és a kormánytöbbség rendre a kiskapukat, az esetleges hiányosságokat keresi a parlament működésére vonatkozó szabályokban – mondta Avarkeszi Dezső szocialista képviselő.

Tóth András (MSZP) közölte: a házszabályra vonatkozó, egyeztetésre és benyújtásra alkalmas szakmai anyagukkal az őszi ülésszak elejére készülnek el. Értékelése szerint a hatályos 148 paragrafusos normaszöveg több mint félszáz ponton szorul valamilyen formában változtatásra. Tóth András úgy ítéli meg, hogy az elmúlt három év 67 házszabály-értelmezéséről szóló ügyrendi bizottsági állásfoglalásból 21 szűkítette az ellenzéki jogosítványokat, 7 nem volt levezethető a házszabályból, 16 pedig a koalíció részéről elkövetett házszabály-sértések megállapítását, illetve tompítását tartalmazta.

Emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság két konkrét ügyben megállapította, hogy a házszabály rendelkezései nem felelnek meg az alaptörvénynek, de az Országgyűlés a megszabott határidők lejárta ellenére sem tett eleget ezzel összefüggő jogalkotási kötelezettségeinek.

(MTI)

Ajánló: