A román külügyminiszter a száj- és körömfájás járvány kitörésével indokolta, hogy a román illetékesek kiterjesztették a kötelező fertőtlenítést a román-magyar határon. A kötelező és díjszabás ellenében történő fertőtlenítését már hónapokkal azelőtt bevezették, hogy a betegség felütötte a fejét. Ráadásul korábban ígéretet kaptunk az intézkedés megszűntetésére.

Mircea Geoana román külügyminiszter a száj- és körömfájás járvány kitörésével indokolta, hogy a román illetékesek kiterjesztették a kötelező fertőtlenítést a román-magyar határon.

A külügyminiszter pénteken rövid nyilatkozatban reagált arra, hogy csütörtökön a magyar külügyminisztériumba kérették Petre Cordos budapesti román nagykövetet és közölték vele: a magyar fél teljességgel elfogadhatatlannak tartja a fertőtlenítés hatályban tartását, és további határátkelőhelyekre történt kiterjesztését. Ezért ismételten és nyomatékosan felszólították a román felet annak mielőbbi teljes megszüntetésére.

Mircea Geoana szerint Románia azt kívánja elkerülni, hogy az Európai Bizottság esetleg embargót rendeljen el a román termékekre. Mint mondta, Romániában eddig még nem fordult elő száj- és körömfájásos megbetegedés az állatállományban, ugyanakkor az Európai Bizottság "bizonyos nyomást gyakorolt és gyakorol a fertőzés bármiféle kockázatának esetére".

A román külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy ezt az intézkedést minél hamarabb meg lehet majd szüntetni, de hozzátette, hogy ebben a határ menti román megyék helyi vezetésének is szava lesz. A román külügyminiszter nyilatkozatában nem tett említést arról, hogy Románia a Magyarországról belépő gépjárművek kötelező és díjszabás ellenében történő fertőtlenítését már hónapokkal azelőtt bevezette, hogy Nyugat-Európában felütötte a fejét a száj- és körömfájás járvány.

A budapesti román nagykövetet csütörtökön arra emlékeztették, hogy "Románia 2000. november 3-án a gyulai és a nagylaki határátkelőkön előzetes értesítés nélkül, egyoldalúan és indokolatlanul vezette be a gépjármű-fertőtlenítést, amelyet most kiterjesztett három másik átkelőre is." A román külügyminiszter egyébként április 4-i hivatalos budapesti tárgyalásai során ígéretet tett arra, hogy a Magyarországról belépő gépjárművek kötelező fertőtlenítését beszüntetik.

A román sajtó az intézkedés tavalyi bevezetése óta rendre arról írt, hogy a Magyarországról belépő gépjárművek kötelező fertőtlenítése igen jövedelmező üzlet néhány magáncég számára, amelyek a fertőtlenítést tavaly koncesszióba kapták a román mezőgazdasági minisztériumtól.

A tavaly decemberben hatalomra került új román kormány - Mircea Geoana budapesti látogatását követően - úgy döntött, hogy a magáncégeknek adott koncessziót visszavonja, és a fertőtlenítés kérdését a határ menti megyék hatáskörébe utalja. A Krónika című erdélyi napilap a közelmúltban megírta, hogy a román-magyar határon a helyzet ennek ellenére semmit nem változott.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2001. május 17.)