Kosztolányi Dénes fideszes képviselő kezdeményezésére a parlament nemzetbiztonsági bizottsága meghallgatta Tabajdi Csabát a zámolyi romák ügyében. A szocialista képviselő korábban mint az Európa Tanács kisebbségi ügyekért felelős biztosa találkozott a Strasbourgba menekült zámolyiakkal.Tabajdi szerint ő csak kisebbségi és külpolitikai szempontok alapján ismeri az ügyet, nemzetbiztonsági vonatkozását ne ismeri. Az ellenzéki képviselők a "kihallgatás" elleni tiltakozásul kivonultak a teremből. Vancsik Zoltán az [origo]-nak elmondta ez az egész eljárás Kosztolányi kísérlete, arra hogy újabb nemzetbiztonsági ügyet konstruáljon.

Kosztolányi Dénes kezdeményezésére a parlament nemzetbiztonsági bizottsága meghallgatta Tabajdi Csaba MSZP-s képviselőt. A keddi zárt ülésén Tabajdi valamennyi kérdésre válaszolt, noha elmondása szerint a zámolyi roma-ügynek semmiféle nemzetbiztonsági vonatkozását nem ismeri, s a kérdést csak európai integrációs, kisebbség- és külpolitikai szempontból tudja megközelíteni.

Tabajdi Csaba elmondta: az Európa Tanács kisebbségügyi raportőreként tavaly szeptemberben tett látogatást a zámolyi romáknál Strasbourgban Herczog Edit és egy másik képviselő társaságában. Ekkor találkoztak Strasbourg főpolgármester-helyettesével is. Közölte: a helyszínen semmi olyat nem tapasztaltak, aminek nemzetbiztonsági vonatkozása lett volna. Tabajdi Csaba óriási hibának tartja, hogy a kormány nemzetbiztonsági kérdésként kezeli a kisebbségi ügyet.

Az ülést követően Keleti György (MSZP), a bizottság elnöke elmondta, hogy az ellenzéki képviselők Tabajdi Csabának az ügy nemzetbiztonsági és titkosszolgálati vonatkozásait firtató kérdésre adott válasza után kivonultak az ülésről, mert a tárgyalás berekesztésére vonatkozó indítványukat leszavazták. Keleti György, aki végig a teremben maradt, úgy vélte: nem meghallgatás, hanem kihallgatás történt.

Kosztolányi Dénes fideszes alelnök kijelentette: az MSZP-s képviselők teátrális kivonulásukkal bebizonyították, hogy minden, pártjukat érintő, kellemetlen probléma elől menekülnek.

- Az MSZP piszkos kezének tenyérlenyomata sajnos látszik a zámolyi ügyön - fogalmazott Kosztolányi Dénes.

Vancsik Zoltán szocialista képviselő szerint felháborító és példa nélküli, hogy a nemzetbiztonsági bizottság Tabajdi Csabát, mint az Európa Tanács kisebbségi raportőrét elszámoltassa. Az MSZP-s képviselő közölte, hogy Tabajdival a strasbourgi látogatáson együtt volt Surján László és Kelemen András kormánypárti képviselő is. Vancsik Zoltán szerint az egész eljárás csak arra szolgál, hogy Kosztolányi újabb nemzetbiztonsági ügyet konstruáljon.

A zámolyi romák ügyében a bizottság - Kosztolányi Dénes fideszes képviselő kezdeményezésére - Tabajdi Csabán kívül Herczog Edit és Nagy Sándor MSZP-s képviselőket is meg akarta hallgatni, utóbbi két politikus azonban, elfoglaltságára hivatkozva, nem jelent meg a testület előtt. Herczog Editet kormánypárti politikusok azzal gyanúsították, hogy pénzt kínált a zámolyi romáknak, hogy térjenek haza.

[origo]

Ajánló:

(2001.03.06.)

Korábban:

(2001.03.08.)