Bizalmatlansági indítványt kezdeményezhet a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriuma Mendreczky Károly megbízott alelnökkel szemben a műsorszerződések ügyében. Az Országos Rendőr-főkapitányság a múlt héten rendelte el a nyomozást az SZDSZ két képviselőjének az MTV elleni büntetőfeljelentése ügyében. Hűtlen kezelés, valamint adó- és társadalombiztosítási csalás miatt tettek feljelentést ismeretlen tettes ellen. Ugyanakkor múlt csütörtökön a Magyar Televízió felügyelőbizottsága (fb) is büntetőfeljelentést tett az MTV Rt. szerződéskötési gyakorlatában az elmúlt évben megnyilvánult hűtlen és hanyag kezelés gyanúja miatt, szintén ismeretlen tettes ellen. A Fővárosi Főügyészség az fb feljelentését továbbította az ORFK-hoz, ahol azt egyesítik a már megindult nyomozással. Az fb feljelentése alapvetően a külső gyártású műsorokra vonatkozó szerződéskötési gyakorlatot sérelmezte. Kifogásolta, hogy az archívumot kiszolgáltatták a konkurenciának és hogy a nézettségi eredményeket nem építették be a fizetésekbe.

Az MTV Rt.-ben Szabó László Zsolt volt tévéelnök, aki jelenleg ausztráliai diplomáciai hivatására készül fel a Külügyminisztériumban, hagyta jóvá a műsorszerződéseket. Ugyanakkor a szerződéseket ellenjegyezhette Mendreczky Károly volt programigazgató, jelenleg ügyvezető, Pilli Gyula volt pénzügyi főigazgató, aki az év elején mondott le méltatlan vádakra hivatkozva, Szenes Andrea műsorokért felelős alelnök, akinek pár hónapja még Szabó László Zsolt bontotta fel szerződését és Bodzsár István produkciós igazgató, aki hétfőn az elnöki titkárságnál levélben kérte az alelnököt, hogy közös megegyezéssel járuljon hozzá felmondásához - tudta meg a Népszava. Még ugyanezen a napon Mendreczky az üzemi tanács ülésén bejelentette, hogy a produkciós igazgatóságot megszünteti.

Bodzsár István azt mondta, nem tudott azonosulni azzal a vezetési stílussal, amit Mendreczky képvisel, de harag nélkül szeretne elvállalni a köztévétől.

A kuratórium felelősségét is vizsgálhatja a rendőrség. A testület ugyanakkor csak a 300 millió fölötti szerződéseket hagyja jóvá. Bakó Lajos, a testület elnöke elmondta, három szerződéshez járult hozzá a kuratórium, ezek mind rendben voltak. Szerinte a testület csak politikai felelősséggel bír, de büntetőjogival nem. Hozzátette, március 31-én ül össze a civil szervezetek delegáltjaival együtt az elnökség, ekkor bárki bizalmatlansági indítványt kezdeményezhet Mendreczky Károly ellen. Az indítvány elfogadásához a teljes testület kétharmados többségének támogatására van szükség.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2001. május 19.)