A rendőrség Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (SZBEI) várhatóan a jövő héten megkezdi a Magyar Televízió által több tucatnyi külsős műsorkészítő céggel megkötött nagy összegű szerződések begyűjtését - értesült a Magyar Hírlap megbízható forrásokból. Házkutatásokra nem készülnek a nyomozók, ám rövidesen több érintett céget is felkeresnek, amelyektől kikérik az MTV szempontjából előnytelennek tartott szerződéseket.

A Magyar Televízióban a szakértők több köbméternyi irathalmazra számítanak, amelyek tüzetes áttanulmányozása legkevesebb három hónapot vesz igénybe. Nem kizárt, hogy könyvszakértők kirendelésére is szükség lesz, amely szintén az eljárás elhúzódásához vezethet. A rendőrök csak az alapos gyanú megerősítése után, az öszszes adat ismeretében kezdhetnek tanúkihallgatásokhoz. Esetleges gyanúsítotti kihallgatást pedig csak a tanúk meghallgatását követően tervezhetnek. Az eddigi adatok ismeretében a nyomozók úgy vélik, a kárértékét és a bonyolultságát tekintve akár egy Globex-méretű ügy is kikerekedhet az eljárás során.

Az SZBEI két parlamenti képviselő feljelentése alapján a múlt héten indított nyomozást különösen nagy értékű hűtlen kezelés és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. A közintézmény csonka kuratóriumának tagjai február 25-én számvevőszéki vizsgálatot is kezdeményeztek. Ennek elvégzésére az ÁSZ készen áll, pillanatnyilag a parlamenti felhatalmazáson múlik, hogy lesz-e átvilágítás.

A köztévé teljes gazdálkodására kiterjedő ellenőrzés tíz ember féléves munkáját igényelné, ám a parlament számvevőszéki bizottságának szocialista alelnöke szerint a célszerűtlen üzletpolitika és rossz vezetési gyakorlat a jog oldaláról kevéssé megközelíthető probléma. Az MTV felügyelő-bizottsága által múlt héten tett feljelentésben szerepel többek között, hogy a testület szerint elkótyavetyélték a Magyar Televízió archívumát, de felhívták a figyelmet a külső és belső gyártású produkciók költségeivel kapcsolatos aránytalanságokra is. Előbbiekért ugyanis 6-8-szor magasabb percdíjat fizettek ki. A szerződések értéke negyvenezertől a több száz milliós tételig igen széles skálán mozog. A nyomozás első határideje július 17-én jár le.

Az MTV produkciós igazgatója is lemondott

Bizalmatlansági indítványt kezdeményezhet a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriuma Mendreczky Károly megbízott alelnökkel szemben a műsorszerződések ügyében. Az MTV Rt.-ben Szabó László Zsolt volt tévéelnök, aki jelenleg ausztráliai diplomáciai hivatására készül fel a Külügyminisztériumban, hagyta jóvá a műsorszerződéseket. Ugyanakkor a szerződéseket ellenjegyezhette Mendreczky Károly volt programigazgató, jelenleg ügyvezető, Pilli Gyula volt pénzügyi főigazgató, aki az év elején mondott le méltatlan vádakra hivatkozva, Szenes Andrea műsorokért felelős alelnök, akinek pár hónapja még Szabó László Zsolt bontotta fel szerződését és Bodzsár István produkciós igazgató, aki hétfőn az elnöki titkárságnál levélben kérte az alelnököt, hogy közös megegyezéssel járuljon hozzá felmondásához - tudta meg a Népszava. Még ugyanezen a napon Mendreczky az üzemi tanács ülésén bejelentette, hogy a produkciós igazgatóságot megszünteti. Bodzsár István azt mondta, nem tudott azonosulni azzal a vezetési stílussal, amit Mendreczky képvisel, de harag nélkül szeretne elvállalni a köztévétől.

A kuratórium felelősségét is vizsgálhatja a rendőrség. A testület ugyanakkor csak a 300 millió fölötti szerződéseket hagyja jóvá. Bakó Lajos, a testület elnöke elmondta, három szerződéshez járult hozzá a uratórium, ezek mind rendben voltak. Szerinte a testület csak politikai felősséggel bír, de büntetőjogival nem. Hozzátette, március 31-én ül ssze a civil szervezetek delegáltjaival együtt az elnökség, ekkor bárki bizalmatlansági indítványt kezdeményezhet Mendreczky Károly ellen. Az indítvány elfogadásához a teljes testület kétharmados többségének támogatására van szükség.

(Magyar Hirlap)