Várhatóan csak további 2,5 százalékkal drágul az idén a budapesti tömegközlekedés. A Pénzügyminisztérium támogatja a tarifaemelést, ám ez még mindig elmarad a BKV által javasolt drágulástól.

A pénzügyminiszter bizonyos határok között hozzájárulna a BKV által kezdeményezett évközi jegyáremeléshez - nyilatkozta Varga Mihály, pénzügyminiszter. Az éves átlagos emelés mértéke - tehát már a januári emelést is beszámítva - nem lehet magasabb 8,5 százaléknál, a kormány, illetve a Országos Munkaügyi Tanács által elfogadott 8-9 százalékos inflációs előrejelzés középértékénél - tette hozzá Varga Mihály.

Ez azt jelenti, hogy a Pénzügyminisztérium ismét nemet mondott a BKV viteldíj-emelési kezdeményezésére. A közlekedési vállalat ugyanis az év eleji 6 százalék után most 7,8 százalékkal emelte volna tovább a tarifát. Így a vonaljegyek 110, a havi bérletek 4 ezer 100, a nyugdíjas és tanuló bérletek pedig 1330 forintba kerültek volna augusztus 1-jétől. A Pénzügyminisztérium döntése miatt azonban a 7,8 százalékos drágulás 2,5 százalékra mérséklődött.

Ami az utasoknak örvendetes, az a tízmilliárdos hiánnyal küszködő BKV-nak súlyos érvágás. A PM ugyanis már tavaly is csak infláció alatti tarifaemelést engedett a BKV-nak. Ebből akkor 1 milliárdos bevételkiesés érte a céget, idén pedig 1,17 milliárd forint lenne az elmaradt bevétel, ha nem lenne évközi áremelés. Tavaly és idén a fővárosi önkormányzat az inflációnál magasabb mértékben járult hozzá az üzemeltetési költségekhez.

(Magyar Hirlap)

Ajánló:

Korábban:

(2001. május 17.)