A bolognai fellebbviteli bíróság a napokban elutasította azt a beadványt, amelyet a két évvel ezelőtt Olaszországban fegyvercsempészésért jogerősen elítélt Somogyi Tamás ügyében terjesztett be a magyar férfi olasz védőügyvédje.

Massimiliano Scaringella ügyvéd elmondta: itt jogerős ítéletről van szó, de az olasz bíróság súlyos formai hibákat követett el a per során. Az ezzel kapcsolatos beadványt utasította most el a bolognai igazságügyi testület.

A sok szálon futó történet egyik főszereplője Mikula Éva, aki több évvel ezelőtt Romániából érkezett Magyarországra. Egy ideig a főleg autókereskedéssel foglalkozó Somogyi Tamás családjánál élt, majd Olaszországba utazott, ahol megismerkedett egy bizonyos Fabio Savival, akinek az élettársa lett. Az olasz férfiról és családjáról kiderült, hogy a kilencvenes évek elején számos robbantásos merényletnek, bankrablásnak volt az elkövetője. Savi Mikula Évával Magyarországra is ellátogatott, és itt a lány bemutatta őt Somogyi Tamásnak. A periratok szerint ekkor jött létre köztük a bűnös üzleti kapcsolat: a magyar férfi lőfegyvereket adott el a Savi családnak.

Az olasz rendőrség végül elfogta Saviékat. A per során Olaszországból többször küldtek idézést Somogyi Tamás nevére. Mivel azonban Mikula Éva vallomásai alapján az olasz hatóságok tévesen rögzítették a magyar férfi adatait, a postán küldött idézések és értesítések - Somogyi szerint - nem érkeztek meg magyarországi címére. Így arról sem szerzett állítólag tudomást, hogy Itáliában nyolc évre elítélték fegyvercsempészés miatt. Ez csak véletlenül derül ki számára, amikor tavaly augusztusban Ausztriába akart utazni. A schengeni határőrök egy faxon továbbított, nehezen olvasható, hibás adatok alapján készült körözés alapján vették őt őrizetbe. Az osztrákok kiadták Somogyit az olaszoknak, akik börtönbe zárták.

Scaringella ügyvéd ekkor formai hibákra hivatkozva megtámadta az ítéletet. Mint mondta, a jogsegélyegyezmény értelmében az olaszoknak kötelességük lett volna a megfelelő diplomáciai csatornákon keresztül - nem pedig postai úton - eljuttatni az értesítéseket Somogyi ügyében, ilyen körülmények között nem lett volna szabad az érintett távollétében tárgyalni az ügyet. Ha ugyanis megjelenhetett volna a bírák előtt, és - bűnösségét feltételezve - bevallott volna mindent, eleve csökkentett büntetést kaphatott volna.

Az ügyvéd által készített beadványt tavaly a rimini fellebbviteli bíróság elutasította, mert nem tartotta illetékesnek magát. Ugyanígy tett a bolognai bíróság is. "De egyik testület sem mondta ki még, hogy nincs igazunk" - mondta Massimiliano Scaringella, hozzátéve: itt nem arról van szó, hogy Somogyi valóban bűnös-e vagy sem, hanem arról, hogy megtagadták tőle a védekezés lehetőségét.

(MTI)