Magyarország sürgetné a döntést a bővítésről, a NATO később egyeztetne

A budapesti NATO-találkozó középpontjában a balkáni térség helyzete, a NATO-n belüli új gondolkodás, a szervezet előtt álló kihívások a XXI. században, az euroatlanti biztonság kérdése, valamint az amerikai rakétavédelmi tervek állnak. A magyar diplomácia szerint a NATO-nak Budapesten érdemi lépést kell tennie a további bővítés stratégiájának meghatározása felé. A bővítés következő fordulója azonban várhatóan nem lesz súlyponti kérdés, erről később kezdődik az intenzívebb egyeztetés.

Az Észak-atlanti Tanács (NAC) kedden először tartja külügyminiszteri szintű tanácskozását a három új tagállam egyikében. A megnyitó beszédet Lord Robertson és Orbán Viktor miniszterelnök tartja. Másnap a NATO körül tömörülő Euroatlanti Partnerségi Tanács (EAPC) ülésén összesen 46 ország külügyminisztere ülésezik. Utóbbin meghívottként jelen lesz Goran Svilanovic jugoszláv külügyminiszter.

A szokásoknak megfelelően sor kerül a MATO-Orosz Állandó Közös Tanács (PJC), valamint a NATO-Ukrán Bizottság (NUC) miniszteri ülésére is. Előbbihez kapcsolódik, hogy kedden külön kétoldalú találkozót tart Colin Powell amerikai és Igor Ivanov orosz külügyminiszter.

Yves Brodeur, a NATO szóvivője e héten kedden a magyar fővárosban arról tájékoztatta a sajtót, hogy a budapesti NATO-találkozó középpontjában a balkáni térség helyzete, a NATO-n belüli új gondolkodás, a szervezet előtt álló kihívások a XXI. században, az euroatlanti biztonság kérdése, valamint az amerikai rakétavédelmi tervek állnak.

Kiemelt eseménye lesz a rendezvénynek a NATO és az Európai Unió külügyminisztereinek első hivatalos találkozója is, amelyen áttekintik a transzatlanti és európai biztonság legfontosabb kérdéseit.

A külügyminiszteri ülésekre meghívást kapott Javier Solana, az Európai Unió Tanácsának Kül- és Biztonságpolitikai Főképviselője. A NATO-EU tanácskozáson jelen lesz Chris Patten, az EU külkapcsolatokért felelős biztosa is.

"Érdekünk, hogy erősödjön a NATO egysége, a kölcsönös bizalom alapján pedig mélyüljön az amerikai-európai szövetség, és továbbfejlődjön az európai védelmi képesség létrehozásához szükséges NATO-EU együttműködés" - mondta korábban a magyar külügyminiszter, Martonyi János. A magyar diplomácia várakozása szerint a NATO-nak Budapesten érdemi lépést kell tennie a további bővítés stratégiájának meghatározása felé. "Magyarország célja, hogy a 2002-es prágai NATO-csúcson sor kerüljön a felkészült új tagok meghívására. Egyértelműen valljuk: földrajzi, történelmi okok miatt egy felkészült jelölt sem zárható ki a bővítésből" - közölte Martonyi.

A NATO szokásos félévi külügyminiszteri értkezlete előtt az atlanti szövetség központjában három fontos újdonságot emelnek ki: először lesz ilyen értekezlet az egyik új tagállam, Magyarország fővárosában, ez lesz az első értekezlet az amerikai republikánus kormány hivatalba lépése óta, és most kerül sor a NATO és az Európai Unió között az első miniszteri találkozóra.

Mint egy magas rangú NATO-tisztviselő elmondta, a budapesti helyszín több mint jelképes jelentőségű, azt mutatja, hogy az új tagok immár a szövetség teljes értékű elemei. A kétnapos értekezlet fő témái e tisztviselő szerint a békés, demokratikus Balkán megteremtése, a szövetség és az EU közti szoros és hatékony viszony létrehozása, valamint a XXI. század olyan új kihívásaira adandó válasz, mint a tömegpusztító fegyverek és nagyhatótávolságú hordozó eszközeik elterjedése lesz.

A balkáni helyzettel kapcsolatban Goran Svilanovic jugoszláv külügyminiszter meghívott előadóként fog felszólalni az Euro-Atlanti Partnerségi Tanács értekezletén, miközben a jugoszláv fegyveres erők eddig incidensek nélkül folytatják benyomulásukat a Koszovó körüli biztonsági övezet utolsó szakaszába, az albán harcosok pedig visszatérnek Koszovóba, és leteszik a fegyvert - ez a két mozzanat önmagában is érzékelteti, mekkora haladás történt az elmúlt hónapok alatt ebben a térségben. Macedóniában a szövetség megítélése szerint még nem ilyen megnyugtató a helyzet. Robert Frowick amerikai EBESZ-diplomata ténykedését enyhén szólva nem fogadták lelkesen a NATO-ban, mert a szövetség szerint politikai célokat csak békés folyamatban lehet elérni, fegyveres erőszakkal nem, a lázadóknak nincs helyük a tárgyalóasztalnál.

A NATO és az EU biztonsági együttműködéséről az atlanti szövetség központjában azt mondják, hogy az gyakorlati síkon máris jól működik a Balkánon. Ennek kifejezése lesz, hogy a két szervezet első miniszteri találkozóján várhatólag kiadnak egy közös helyeztértékelést a délkelet-európai helyzetről és kilátásokról. A kettőjük közti viszony intézményesítése viszont továbbra is lassan halad. Az említett NATO-tisztviselő bizonyos haladásra számít Budapesten, de arra nem, hogy a fontos NATO-kapacitások EU-igénybevételével kapcsolatos török ellenzést sikerül feloldani. Erre leghamarabb két hét múlva nyílhat esély, amikor George Bush amerikai elnök első európai körútján Brüsszelben találkozik a NATO-országok vezetőivel. A megoldásra mértékadó NATO-vélemény szerint nem látszik más mód, mint az EU nizzai szerződésének "alkotó alkalmazása", vagyis Törökország nem kaphat ugyan állandó beleszólást az EU válságkezelési döntéseibe, de valami módon mégis kivételezett helyzetbe kerül. Komoly erőfeszítések folynak kétoldalú alapokon az ellentét feloldására.

A harmadik témában az amerikai rakétaelhárítási elgondolásokról várnak újabb közléseket Colin Powell külügyminisztertől. Ehhez kapcsolódik, hogy a NATO-orosz állandó vegyes tanács ülésén orosz részről vár behatóbb tajékoztatást a hadszíntéri rakétaelhárítás orosz terveiről a NATO. A szövetség és Ukrajna együttműködése jól halad, a két fél vegyesbizottságának ülésén kíváncsian várják Anatolij Zlenko külügyminiszter tájékoztatóját az ország politikai helyzetéről.

A NATO-bővítés következő fordulója Budapesten nem lesz súlyponti kérdés, erről később kezdődik az intenzívebb egyeztetés.

A NATO külügyminiszteri üléseihez kapcsolódóan kerül sor a Délkelet-Európa politikai, biztonsági, gazdasági, szociális, környezetvédelmi problémáit, feladatait és célkitűzéseit összefoglaló dokumentum (SEECAP) ünnepélyes elfogadására, melyet a régió országai a NATO kezdeményezésére közösen dolgoztak ki.

George Robertson NATO-főtitkár hétfőn találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel és Martonyi János külügyminiszterrel, valamint az Országgyűlés Külügyi és Honvédelmi Bizottságainak tagjaival, továbbá Kovács Lászlóval, az MSZP elnökével. Martonyi tárgyal Mogens Lykketoft dán külügyminiszterrel is.

A NATO-találkozó keddi napján Mádl Ferenc köztársasági elnök kitüntetést ad át Sergio Balanzinónak, a szövetség egyik főtitkár-helyettesének, aki hét év után befejezi diplomáciai pályafutását, és nyugdíjba vonul. Utódja a szintén olasz Minuto Rizzo.

Eddig egyetlen demonstrációt jelentettek be a NATO-találkozó idejére. A Humanista Mozgalom kedden délután fél hattól tart demonstrációt a Déli pályaudvar aluljárójának kerengőjénél. A megkülönböztetést, a háborút és általában az erőszak összes formáját elvető Humanista Párt honlapja szerint megmozdulásuk erőszakmentes lesz, amelyet várhatóan számos civil szervezettel együtt tartanak.

A rendőrség több helyszínen is forgalomkorlátozást rendelt el a miniszteri értekezlet idejére. Már szombattól tilos parkolni a rendezvény helyszínéül szolgáló kongresszusi központ parkolójában, illetve a környéken: a Jagelló úton a Hegyalja út és a Böszörményi út között, a Sirály utcában a Jagelló út és a Csörsz utca között, a Csörsz utcában a Böszörményi út és az Alkotás út között és a Novotel Szálló Csörsz utcából nyíló parkolójában.

Vasárnaptól tilos parkolni a budai Várban a Szentháromság téren, a Mátyás templom parkolójában, a Hilton szálló és a Mátyás templom közötti útszakaszon, a Hess András téren körben, a Fortuna utcában a Hess András tér és a Fortuna köz között, a Fortuna közben a Fortuna utca és az Országház utca között, az Országház utcában a Fortuna köz és a Szentháromság tér között és a Kapisztrán téren is. Ezeken kívül a város több pontján is ideiglenes parkolási tilalmat rendeltek el, például a XIII., az V. és a IX. kerület több utcájában.

(MTI)

Korábban:

(2001. május 24.)