Nem épül hulladéklerakó Királyszentistvánon

Nem épül regionális hulladéklerakó a Veszprém megyei Királyszentistván határában, miután a választópolgárok többsége elutasította a beruházást a településen vasárnap megtartott népszavazáson.

Harnos László körjegyző elmondta: a 460 lakosú község 313 választásra jogosult polgárából 263 járult az urnák elé és ez 84 százalékos részvételi arányt jelent.

A kérdésre, miszerint egyetért-e a regionális hulladéklerakó építésével, 126-an igennel, 136-an nemmel voksoltak, azaz a szavazók 48,1 százaléka támogatta, 51,9 százaléka pedig ellenezte a beruházást. A népszavazás végeredménye a képviselő testületre nézve kötelező érvényű.

Tánczos Sándor királyszentistváni polgármester elmondta: a Veszprémtől nyolc kilométerre fekvő község mellett évek óta tervezték egy regionális szeméttelep építését, mivel a veszprémi hulladéklerakó már csak három, de fejlesztésekkel is legfeljebb tíz évig lehet fogadóképes. Az új létesítmény huszonöt évre megoldotta volna mintegy ötven Veszprém megyei település szemételhelyezési gondjait.

Az ügyben Királyszentistvánon tavaly márciusban már tartottak referendumot, de az érvénytelen volt, mivel a jogosultak kevesebb, mint a fele adta le voksát. Akkor a 140 szavazóból 128 elutasította a beruházást, mert úgy ítélte meg, általa tovább romlana a péti, berhidai és balatonfűzfői vegyi üzemek miatt amúgy is súlyos környezeti ártalmaknak kitett község helyzete.

(MTI)

Korábban:

(2001. május 25.)