Eörsi Mátyás összefüggést lát a Dunaferr vezetőinek menesztése és Orbán Győző eladó dolomitja között

A napirend előtti felszólalásában Eörsi Mátyás szabaddemokrata képviselő, azt állította, hogy a kormányt csak az érdekli miként lehet minnél többet kisíbolni az állami vagyonból a miniszterelnök családi vállakozása számára. Eörsi szerint az ÁPV. Rt, és a Dunaferr jelenlegi vezetője, a tipikus Fidesz-menedzser Faragó Csaba, - aki korábban egy fantomizált cég tulajdonosa volt - nem is tölthetne be törvényesen ilyen posztot állami cégeknél.

Napirend előtti felszólalásában Eörsi Mátyás szabaddemokrata képviselő közölte: - Ha az állami szintű korrupció tekintetében nyílna olimpiai versenyszám, akkor abban a kormány jó esélyekkel indulna.

Szavai szerint a Dunaferr menedzsmentjét, miután a kormányfőédesapja, Orbán Győző jelezte, hogy dolomitot szeretne eladni a vállalatnak, menesztették, és egy Schlecht Csabához vagy Sinicska Lajoshoz hasonló "tipikus Fidesz-menedzsert",Faragó Csabát bízták meg a cég, valamint az ÁPV Rt. irányításával.

Közölte: bár a Dunaferr korábban 400 millió forintos nyereséggel zárt, Faragó Csaba kinevezése után bejelentették, hogy 4,7, később 2,9 milliárd forint veszteséget terveznek.

- Faragó Csaba, mint egy fantomizált cég volt tulajdonosa nem is lehetne törvényesen sem az ÁPV Rt., sem a Dunaferr elnök-vezérigazgatója - mondta az ellenzéki politikus.

Eörsi Mátyás szerint a Fidesz-kormányt csak az érdekli, hogy miként lehet az állami vagyonból minél többet "kisíbolni a miniszterelnök családi vállalkozása" részére.

Úgy fogalmazott: Faragó Csaba teljesíti megbízatását, ma már a cég legnagyobb dolomit-beszállítóját Orbán Győzőnek hívják.

Az SZDSZ-es honatya leszögezte, hogy pártja csak olyan kormánynak lesz a tagja 2002. után, amelyik "felderíti a sok mocskot, amit ma a Fidesz elfed".

Hende Csaba igazságügyi államtitkár válaszában elmondta, hogy a kormány komolyan veszi a korrupció elleni küzdelmet, még nemzeti stratégiát is kidolgozott a témában.

Szorgalmazta: Eörsi Mátyás éljen feljelentéssel, ha bármilyen törvénybe ütközőcselekményről tudomást szerez.

(MTI)