A megfigyelési ügy kapcsán Bédi Csaba századost a bíróság bűnösnek találta a jogosulatlan adatkezelés bűntettében, ugyanakkor a testület szerint a hivatali visszaélést nem követte el. Bédit azzal vádolták, hogy jogosulatlanul jutott hozzá Pokorni Zoltán (Fidesz) adataihoz a Belügyminisztérium nyilvántartásából, majd továbbadta azokat Faragó Lajos magánnyomozónak. A bíróság az előbbiben bűnösnek, míg az utóbbiban ártatlannak találta a századost. A bíróság egy év próbára bocsátotta a Bédit. Az ítélet ellen az ügyészség is és a védelem is fellebbezett.

A bíróság megállapította, hogy Bédi Csaba elkövette a jogosulatlan adatkezelés bűntettét, és ezért egy évre próbára bocsátották. Ez azt jelenti, hogy nem rónak ki büntetést, csak abban az esetben, ha a vádlott egy éven belül ismételten bűncselekményt követ el. Az ítélet szerint Bédi Csaba jogosulatlanul kérte le Pokorni Zoltán (Fidesz) adatait a Belügyminisztérium nyilvántartásából, vagyis elkövette a jogosulatlan adatkezelés bűntettét. Mivel azonban ezeket az adatokat a százados nem adta át illetéktelen személyeknek, a hivatali visszaélés bűntettének vádja nem nyert bizonyítást - állapította meg a bíróság.

Az ORFK rendőr századosa, a Köztársasági Őrezred volt tagja ellen a megfigyelési ügy kapcsán, hivatali visszaélés és jogosulatlan adatkezelés bűntettének vádjával indult eljárás. A zárt tárgyaláson a vádlott, Bédi Csaba és az egyik tanú, Faragó Lajos magánnyomozó vallomását hallgatták meg. A szintén tanúként beidézett Czégé Zsuzsa, a Xénia-láz Egyesület elnöke, aki jelenleg külföldön tartózkodik, nem jelent meg a tárgyaláson, ezért a rendőrségi nyomozás során tett vallomását felolvasták. A három vallomás közül a bíróság ítéletének meghozásakor Bédi és Faragó vallomását vette alapul.

Az ítélet indoklásakor elhangzott, hogy Pokorni Zoltán fideszes képviselő adatait azután kérte le Bédi, hogy közvetített Czégé Zsuzsa, a Xénia-láz Egyesület vezetője és Faragó Lajos magánnyomozó között.

A magánnyomozó és a rendőr nagyrészt egybehangzó vallomása szerint Czégé Zsuzsa 1996 decemberében azért fordult Bédihez, akivel barátságban állt, mert úgy gondolta, hogy Pokorni Zoltán az Űrgammákhoz kapcsolódó Xénia Láz Egyesületet lejárató nyilvános megszólalásainak hátterében konkurens cégek állnak. Czégé a százados közvetítésével jutott el a magánnyomozóhoz, akit megbízott Pokorni megfigyelésével. Vallomásában Bédi és Faragó is kijelentette, hogy Pokorni személyes adatait a rendőr százados nem adta át a magánnyomozónak.

A titkos eljárást követő zárt tárgyalás után kihirdetett ítélet ellen a vádlott is és az ügyészség is fellebbezett.

[origo]