Teherautónyi készenléti rendőr vonult ki húsz tüntető feloszlatására

Teherautónyi készenléti rendőr vonult ki a Lánchídra, hogy elriasszák azt a 20 tüntetőt, akik a NATO ellen demonstráltak. A tüntetők azonban nem kellett zavarni, a rendőrség első felszólításának eleget tettek, és feloszlottak. Az Alba Kör vezetőjét a rendőrség a gyülekezési törvény megsértése miatt előállítja. A hídra kiakasztott feliratot - halálcsillag és a NATO szimbóluma - a rendőrök leszedték.A Lánchídon körülbelül 20 ember tüntetett a NATO ellen. Az akción a Baloldali Alternatíva Egyesülés, az Alba Kör, az Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület és az Energia Klub tagjai vettek részt, akik közölték, hogy nem a szervezetet képviselik, hanem magánemberként vannak jelen. A rendőrség előbb csak 10-15 embert rendelt ki a helyszínre egy alezredessel az élen. Az alezredes az [origo] tudósítója szerint elsősorban az újságírókkal kiabált, az egyik televízió munkatársának el is vették a személyi igazolványát.

Később megérkezett egy teherautónyi készenléti rendőr is, akiket a híd közepén raktak ki. A bukósisakos-gumibotos rendőrök egy ideig mozdulatlanul nézték a demonstrálókat, majd elfutottak Buda irányába.

Hamar Béla alezredes ezután közölte a résztvevőkkel, hogy megsértik a gyülekezésről szóló törvényt, úgyhogy oszoljanak. A csoport nem állt ellen, azonnal feloszlottak. Ezt azzal indokolták, hogy mindenképpen el akakrták kerülni az erőszakot.

A demonstrációt feketeöltönyös férfiak rögzítették filmre. Míg a demonstráció elején semmi nem szerepelt a mellükre szúrt ki táblákon, az esemény végére megjelent a rendőrség felirat.

Az akcióért az Alba Kör egyik vezetője vállalta a felelősséget, így a rendőrök őt állítják elő.

[origo]