Az ORFK szóvivője szerint József Attila baleset áldozata lett

József Attila bizonyíthatóan nem öngyilkosság, hanem baleset áldozata lett - állítja újonnan megjelent, kriminalisztikai megközelítésű könyvében Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója, több bűnügyi regény szerzője.

A Hogyan halt meg József Attila? című kötet keddi, budapesti bemutatóján Garamvölgyi László elmondta, hogy a kiadvány ötéves kutatómunka eredményeként látott napvilágot. A korabeli fényképekkel és dokumentum-másolatokkal kiegészített könyv olyan, magánszemélyektől származó iratokat is tartalmaz, amelyek eddig még nem kaptak nyilvánosságot.

A szerző beszámolt arról, hogy - nyomozással, saját méréseivel - óráról órára, percről percre igyekezett rekonstruálni a költő élete utolsó napja, 1937. december 3-a történéseit. Garamvölgyi - tagadva az öngyilkosság verzióját - egyebek mellett azt írta, hogy a balatonszárszói haláleset nem a nyílt pályán történt, a tehervonat érkezéséről a költő nem tudhatott előre, mert az nem menetrendszerű szerelvény volt, József Attila nem írt búcsúlevelet, ellenben bizonyíthatóan a jövőjét tervezgette, és végül - több szakértő is állítja - nem volt öngyilkos hajlama. A szerző emellett alap nélküli üres hipotézisnek nevezi azt az elképzelést, amely szerint József Attilát a moszkvai kommunisták lökték volna a vonat alá.

Garamvölgyi az említett két verzió kizárásával, földrajzi és időbeli jellegű eltérések kimutatásával jut el a baleset bizonyításáig. Ez szerinte úgy történt, hogy József Attila az ominózus napon, a balatonszárszói vasútállomáson átbújt a tehervonat 15. és 16. kocsija között, a vonat azonban megindult: az ütközőket összekötő csavarkapocs homlokon találta a költőt, aki ennek következtében három, önmagában is halálos sérülést szenvedett, és jobb karját a vonat leszakította.

Hozzátette, hogy két bizonyítási lehetőségről mondott le a kutatás során: az exhumálást a költő emléke iránti tiszteletből, a balatonszárszói bizonyítási kísérletet pedig pénz híján vetette el. Szerinte az általa leírtak ennek ellenére pontot tesznek a találgatások végére, és azokat bizonyítékként kell az irodalomtörténetnek elfogadnia, akkor is, ha a kutatás eredményei lerombolnak egy legendát.

A könyv a Pallas Antikvárium Kft. gondozásában jelent meg.

(MTI)

Ajánló:

A múzeum Balatonszárszón található