A Népszava információi szerint az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága kezdeményezte a kazettaügyben február 6-án elrendelt nyomozás egy hónappal való ismételt meghosszabbítását a Fővárosi Főügyészségen. A nyomozás határidejét áprilisban már egyszer meghosszabbították, ennek határideje jövő héten jár le. A Népszava által kirobbantott kazettaügyben befolyással üzérkedéssel gyanúsítják Torgyán József volt földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, kisgazda pártelnök fiát, Torgyán Attilát, valamint Benczéné Tóth Juditot, az ÁPV Rt. felügyelőbizottságának az FKGP által delegált tagját.

A lap közölte annak a hangfelvételnek a szövegét, amely szerint öten tavaly májusban az akkori miniszter fiának szánt hárommillió forint kenőpénz célba juttatásáról egyeztettek az Agrárinnovációs Kht. irodahelyiségében. Az Agropark Kht. képviselői állami támogatást kértek a minisztérium tulajdonában álló Agrárinnovációs Kht.-tól, és a felvétel szerint Torgyán Attilától remélték, hogy közbenjár apjánál az ügyükben.

Korábban több tanú azt állította, hogy a pénz költségvetési keretből származik. Az összeget állítólag az Agrárinnovációs Kht. utalta át tanulmányírás címén az Agroparknak. Benczéné - aki a felvétel szerint az ügyben a postás szerepét játszotta - korábban állítólag azt mondta, hogy a pénzt nem adta át Torgyán Attilának.

Polt Péter legfőbb ügyész korábban úgy nyilatkozott, hogy az első hosszabbítást azért kérte a rendőrség, mert nem vallottak egyformán a gyanúsítottak és a tanúk. Az ellentmondások tisztázásához pedig nem elég néhány kihallgatás. Polt áprilisban még úgy vélte, hogy a nyomozást június 6-ig be lehet fejezni.

Mint arról korábban beszámoltunk: a kazettaügy nyomozása során a rendőrség az Agrárinnovációs Kht. mellett több, az agrártárcához tartozó cégnél is vizsgálódni kezdett. Így tett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is. A Kehi eddig négy büntetőfeljelentést tett, de továbbiakra is készül.

A Torgyán Attilának szánt kenőpénz célba juttatásáról szóló egyeztetésen jelen volt az a Sipter Ferenc - a kht. akkori gazdasági igazgatója -, akit Osváth Lászlóval, a kht. volt vezetőjével együtt a rendőrség a napokban hűtlen kezelés gyanúja miatt őrizetbe vett, majd a bíróság elrendelte az előzetes letartóztatásukat.

A nyomozás eddigi adatai szerint Osváth "vagyonkezelői kötelességének megszegésével, banki átutalások aláírásával jogosulatlan kifizetéseket kezdeményezett a kht. bankszámláit vezető pénzintézeteknél különböző gazdasági társaságok és az Agrárinnovációs Kht.-nál munkaviszonyban lévő természetes személyek részére". Siptert pedig azzal gyanúsítják, hogy 10,5 millió forintos kárt okozott a kht.-nak.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2001. május 24.)