Átláthatatlan hadgyakorlat

Civil területeken akarnak katonai gyakorlatokat végrehajtani az amerikaiak Magyarországon. Az érintett településeket eltérő módon informálták a várható eseményekről. Az igénybe veendő objektumokat az ÁPV Rt. kezeli. Az USA nagykövetsége magyar-amerikai közös hadgyakorlatokról beszél, a honvédelmi tárca úgy tudja, csak az államok katonái fognak gyakorlatozni.

Kunmadaras polgármesterének, Márki Sándor kezdeményezésére csütörtökön este falufórumot tartottak. Ezen a Magyar Honvédség egyik hadműveleti főtisztje ismertette a lakókkal, mire számítsanak a június 5-12-ig tartó NATO-gyakorlat során, amelyhez a településhez tartozó egykori szovjet katonai objektum területét használják majd.

Az elhagyott szovjet objektumot, középpontjában a 250x70 méter betonpályás repülőtérrel, 1999-ben vállalkozási övezetté nyilvánította a kormány és előirányozta annak ipari, logisztikai fejlesztését. A szovjetek kivonulását követően állami vagyonná nyilvánították a kunmadarasi területet, amelyet az ÁPV Rt. kezel. Ily módon a területet csak a Vagyonkezelő adhatja bérbe vagy adhatja el. Így a készülő katonai gyakorlattal kapcsolatos szerződést is az ÁPV Rt. kötheti meg a NATO-val. Kunmadaras polgármestere szerint a június elejére tervezett gyakorlat dokumentumait május 31-ig még nem írták alá a felek.

Kiskunlacházán, az egykori szovjet katonai területen augusztusban az amerikaiak tartanak gyakorlatot. Kiss Imre polgármester elmondta, három hónappal ezelőtt személyesen keresték meg az államok budapesti nagykövetségéről. A 250 hektáros terület 40 hektáros darabja, romos épületekkel, ugyanis a falué, és a gyakorlatozók ezt is igénybe akarják venni. A polgármester úgy tudja, kommandósok felkészítését végzik majd. - Mi áldásunkat adtuk rá, hiszen még pénzt is kapunk érte, és nekünk minden fillér jól jön. Így ledolgozunk valamennyit a falu adósságából - jelentette ki. Már a megállapodás-tervezet is a kezükben van, de addig nem írják alá, amíg az amerikaiak nem kötik meg a szerződést az ÁPV Rt.-vel, a repülőtéri ingatlanvagyon többi részének a kezelőjével.

A harmadik civil terület, amelyet lapértesülés szerint kinéztek maguknak gyakorlatozás céljából az amerikaiak, Mezőkövesd. Halmai Gyula polgármester azt mondta, a szovjet "hagyaték", azaz a repülőtér, a laktanya, az üzemanyag-tároló és az ipari vágány tavaly tavasszal került az ÁPV Rt. gondozásába. Nekik valójában semmi közük a 600 hektáros területhez, amely egyébként Ferihegy után a legnagyobb légibázis. Arról, hogy a területen esetleg az amerikaiak vagy a NATO katonai gyakorlatot tervezne, hivatalosan semmit nem tud, csupán informális úton hallott róla. Arról is van tudomása, hogy Magyar Honvédség képviselője és amerikai vendége a közelmúltban nem tudott bemenni a területre. - Ha cinikus akarnék lenni, azt mondanám, tíz év után végre használják valamire - tájékoztatott a polgármester.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége a következő tájékoztatást adta: hat hónapja tervezik a magyar és az amerikai tisztségviselők a "Lariat Respons" elnevezésű hadgyakorlatot, amelyben a két ország katonái és repülősei vesznek részt a magyar kormány jóváhagyásával.

Az ÁPV Rt.-től azt a választ kapta a Népszava, hogy jelenleg csak egy volt szovjet ingatlan területének néhánynapos igénybevételéről folytatnak tárgyalásokat, de aláírásra még nem került sor. Majd közölték, minden bérlővel csak úgy kötnek szerződést, ha az beszerzi a szükséges hatósági engedélyeket. Ez a feltétel erre az esetre is érvényes.

A HM részletes közleményben foglalkozott a civil terepekre tervezett hadgyakorlat kérdéseivel, és cáfolta, hogy bizonytalanná vált az amerikaiak Magyarországra tervezett két hadgyakorlata. Ők úgy tudják, hogy az említett három helyszínnel kapcsolatos tárgyalások "előrehaladott állapotban" vannak.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. június 22.)