A Világgazdaság úgy tuja: az agrártárca vizsgálatot indított, hogy kiderítse, a saját tulajdonában lévő Atev Fehérjefeldolgozó Rt. megvásárolhatott-e irreálisan nagy összegért egy porig égett üzemet.

A Világgazdaság úgy tudja: az agrártárca vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a saját százszázalékos tulajdonában lévő Atev Fehérjefeldolgozó Rt. milyen körülmények között vásárolt meg egy ingatlant a Fejér megyei Mátyásdombon. Az előzetes vélemények szerint a cég irreálisan sokat, csaknem félmilliárd forintot fizetett egy porig égett fehérje-feldolgozó üzemért 1999-ben.

Bár a minisztérium az Atev tavalyi gazdálkodásáról készült mérleget elfogadta, Vonza András, a tárca vezetője utasítást adott az inkriminált ingatlanügyelet kivizsgálására. Ha a vizsgálat azt állapítja meg, hogy a vételár valóban túlzott volt, a tranzakciónak személyi következményei lehetnek az Atev vezetésében.

Az agrártárca a szolgáltatás-ellenszolgáltatás elve alapján az adásvételi szerződést is megtámadhatja - értesült a Világgazdaság -, ha a kifizetett összeg a piaci érték több mint 50 százalékát meghaladta. Ez felvetheti a cég könyvvizsgálójának, a Hozam Audit Kft. a felelősségét is.

(OS)

Ajánló:

Korábban:

(2001. március 31.)