A napokban döntenek Szabadi mentelmi jogáról

A Fővárosi Főügyészség indítványozta Szabadi Béla kisgazda-képviselő, az FVM korábbi politikai államtitkára mentelmi jogának felfüggesztését - értesült a Magyar Hírlap megbízható forrásokból. A javaslatot már megküldték a Legfőbb Ügyészségnek, ahol várhatóan még a héten döntenek arról, hogy továbbítják-e a parlament mentelmi bizottságának. Az ügyet ismerő szakértők ugyanakkor biztosra veszik, hogy rövidesen megküldik a parlamentnek a mentelmi kérelmet.

A lap információi szerint a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal napokon belül saját hatáskörébe vonja Szabadi Béla ügyét. Ily módon, ha a parlament felfüggesztené a képviselő mentelmi jogát, a június 1-jén felállt új nyomozó szerv idézné őt gyanúsítottként, szükség esetén kezdeményezhetné a honatya előzetes letartóztatását.

Rendőrségi források azt is megerősítették, hogy várhatóan napokon belül gyanúsítottként idézik a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság elé Korompay Nikolettet, a Concordia Közraktározási Rt. korábbi vezérigazgatóját, Simon Lászlót a közraktározó cég kereskedelmi vállalkozásának, a GMS '96 Kft.-nek korábbi ügyvezetőjét, s még legalább egy üzlettársukat.

Szabadi Béla exállamtitkár neve a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) által februárban kezdett vizsgálatok során merült fel. A Kehi több, az agrártárcához tartozó cég ügyeiben végez a kormányfő felkérésére tényfeltáró munkát. Szabadi az FVM-hez tartozó huszonhárom agrárcég felett gyakorolta a tulajdonosi jogokat. Közülük a tanulmányairól-pályázatairól elhíresült Agrárinnovációs Kht. volt az első, ahol a Kehi-vizsgálatok, s feljelentés alapján a rendőrség-ügyészség elrendelte a cég korábbi vezetőjének és helyettesének előzetes letartoztatását.

(Meg nem erősített értesüléseink szerint éppen az Agrárinnovációs Kht. ügyeiben érdeklődik leginkább az ügyészség Szabadi Béla szerepéről.)

Ezt követte a Concordia Rt. vezérigazgatójának leváltása, majd a társaság tulajdonában lévő gabonakereskedelemmel foglalkozó GMS '96 Kft. volt vezetőjének, Böröczky Csabának őrizetbe vétele. Újabb részletek szivárogtak ki az előzetes letartóztatásban lévő bróker vallomásából. A semmiféle számviteli képesítéssel nem rendelkező brókertől a fizetéséért azt várták el főnökei, hogy írja alá, amit elé tettek.

A Kehi ezenfelül vizsgálja még az állati tetemek és melléktermékek megsemmisítését, feldolgozását végző ATEV Rt. és holdudvarába tartozó cégeket, valamint az állami tartalékok felett diszponáló TIG Tartalékgazdálkodási Kht-t.

Az FKGP központjában csak hivatalos bejelentésre hajlandóak reagálni. Szabadi Béla nem kívánta kommentálni azt a Népszabadság-beli hírt, miszerint a nemrégiben alakult Független Kisgazdák Demokratikus Szövetségéhez tartozó honatyák körében felvetődött a volt államtitkár kizárása. Bár ezt Balogh Gyula, a szövetség főtitkára határozottan cáfolta. Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, tette hozzá a szabolcsi politikus. Az kétségtelen, állapította meg Balogh, akire eddig a gyanú árnyéka vetődött, azt kizárták a frakcióból.

Horváth Béla arról tájékoztatta a Magyar Hírlapot, hogy kezdeményezte Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezetőnél Vonza András, földművelésügyi miniszter meghívását jövő hétfőre. Célja, hogy az elmúlt két hónap munkájáról beszámoljon a kisgazda honatyáknak, és tájékoztassa őket az FVM-hez tartozó cégek vizsgálatairól.

Boros Imre ideiglenesen megbízott földművelésügyi miniszterként az agrártárcánál folyó ügyekbe annak idején elsőként betekinthetett. A PHARE-miniszter nem osztja azt a véleményt, hogy Torgyán elkerülheti a büntetőjogi felelősségre vonást azáltal, hogy Szabadi Béla adta nevét a kényes ügyekhez a legtöbb esetben - derült ki a lap munkatársa felvetésére adott tegnapi válaszából a Napkeltében. Boros Imre felhívta a figyelmet arra, hogy ezt Torgyán József úgy érte el, hogy rendeletet hozott, amelyek eltértek a minisztérium szervezeti működési szabályzatától.

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(2001. június 1.)