Egy gyanakvó állampolgár bejelentése alapján derült fény arra a vélhetően az egész országot behálózó csalássorozatra, amely Pécsett egy őrizetbe vételhez is elvezetett. A rendkívül profi módon szervezett társaság újságok hirdetési rovataiban németországi munkavállalásra toborzott jelentkezőket. Az ügyben a nyomozást több megye rendőrsége is elindította.

Vélhetőleg az egész ország területét behálózó csoport németországi munkavállalásra adott fel magyar állampolgárok részére különböző újságokban megjelentetett fizetett hirdetéseket. Pécsett a banda csupán néhány napja kezdhette meg "újsághirdetős" akcióját, mert a rendőrség váratlanul lecsapott a fantomcég irodájára. Lapunk kérdésére Ambrus Ágnes őrnagy, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának vezetője elmondta, hogy egy állampolgári bejelentést követően indult meg a nyomozás, amely néhány nap múlva már eredménnyel is szolgált: a rendőrségnek sikerült őrizetbe vennie a csoport egy tagját, aki részletes vallomást tett.

A rendőrség szerint a németországi munkára jelentkezőket toborzó fantomcég egy bérelt irodában fogadta a gyanútlan ügyfeleket, ahol egy rövid önéletrajzot és más, személyes adatokat kellett szolgáltatniuk a munkavállalás feltételeként az érintetteknek. Továbbá fejenként 3600 forintért ott helyben az egyik biztosítótársaság emberével biztosítást köttettek velük, és 5000 forintos illetékbélyeg kifizetésére is kötelezték őket.

A munkaszervező cég állítólagos alkalmazottja felajánlotta az általuk történő vízum gyorsított intézését is. A dolog pikantériájához tartozik még, hogy minden munkára jelentkező papírjára ugyanazt az illetékbélyeget ragasztották. A rendőrség gyanúja szerint a rendkívül profi módon megszervezett bűnbanda - mobiltelefonjaik a nyomozók számára például beazonosíthatatlanok voltak - Budapestről irányította akcióit az ország több megyéjében.

(Magyar Hirlap)