Torgyán József javaslatára Gyimóthy Géza főtitkár lesz a pártelnök utóda, ha ő nem tudja betölteni ezt a posztot. Torgyán József közölte: Gyimóthy csak akkor lehet a párt elnöke, ha ő gyilkosság áldozata lenne. Torgyán azt állítja: politikai ellenfeleinek egy meghatározott csoportja - miután politikai támadásaik kudarcot vallottak - elhatározta, hogy likvidálja őt. Torgyán - bár állítása szerint pontosan tudja, hogy ki ennek a csoportnak a vezetője - nem volt hajlandó részleteket elárulni, de "megfelelő letétbe helyezte" ezzel kapcsolatos információt. Emellett Torgyán levélben szólította fel Szabó János honvédelmi minisztert, hogy mondjon le posztjáról. Sem a rendőrségnek, sem a nemzetbiztonsági szolgálatoknak nincsenek olyan értesülései, hogy Torgyán József kisgazda pártelnök ellen bűncselekményt terveznének.

Az FKGP kibővített elnökségi ülésén arról döntöttek, hogy amennyiben Torgyán nem tudja majd betölteni a pártelnöki posztot, Gyimóthy Géza lesz az utódja, a pártalkotmányban foglaltaknak megfelelően. Ezt Torgyán József javaslatára szavazta meg az országos elnökség szerdai ülésén.

Torgyán József sajtótájékoztatóján azt mondta: különböző megbízható forrásokból tudomására jutott, hogy politikai ellenfeleinek egy meghatározott csoportja - miután politikai támadásaik kudarcot vallottak - elhatározta, hogy likvidálja őt. Torgyán - bár állítása szerint pontosan tudja, hogy ki ennek a csoportnak a vezetője - nem volt hajlandó részleteket elárulni. Azt azonban elárulta, hogy nem a pártból kilépett kisgazdákról van szó.

- Az FKGP-nek számolnia kell azzal, hogy engem belátható időn belül megpróbálnak meggyilkolni. Én nem leszek ijedős a jövőben sem, a Jóisten sokkal nagyobb erőt képvisel, mint ezek a politikai csoportok - fogalmazott a pártelnök.

- Pontosan meg tudnánk nevezni ennek az alvilági csoportosulásnak a vezetőjét és a tagjait, de úgy gondoljuk, elég felhívni a közvélemény figyelmét erre az eshetőségre - mondta Torgyán.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy köthető-e ez a csoport egy politikai párthoz, Torgyán József azt mondta: igen, de erről sem adhat tájékoztatást. Hozzáfűzte: lemondását nem tervezi, kizárólag arra az esetre jelölte ki Gyimóthy Gézát nyomban helyébe lépő utódjának, ha a gyilkosság sikerrel járna.

Torgyán közölte: amennyiben megölnék, a sajtó munkatársai megtudhatják, hogy ki a gyilkos, mert megfelelő letétbe helyezte azokat a levelet, amelyekben részletesen beszámol az ügyről, neveket is említve benne.

Kérdésre válaszolva közölte, emlékezetes, hogy 11 éves pályafutása során hány féle módon próbálták meg eltenni láb alól. Torgyán közölte: "Utalhatnék a Cattani-kommandó felállítására és feladataira és, hogy milyen feladatokat kapott és kiktől."

Az elnökséghez közel álló személy szerint Torgyán egy autóbalesetnek álcázott gyilkossági kísérlettől tart leginkább.

Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója közölte: ha Torgyán Józsefnek az ellene készülő bűncselekményről információi vannak, tájékoztassa az országos rendőrfőkapitányt. Garamvölgyi László azt is elmondta, hogy Torgyán József nem kért rendőri védelmet, de ha igényli, azt ugyancsak a rendőrfőkapitánnyal kell megbeszélnie.

Simicskó István, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter politikai államtitkára elmondta: a nemzetbiztonsági szolgálatok jelenleg ilyen információval nem rendelkeznek.

Az ülésen döntötek arról is, hogy Béres Béla kabinetfőnököt, a Független Ifjúság elnökhelyettesét kooptálják az elnökségbe Homoki János honvédelmi államtitkár helyére, aki korábban lemondott az alelnöki posztról.

Torgyán József elmondta: levelet írt Szabó János honvédelmi miniszternek, melyben lemondásra szólítja fel. Torgyán a levélben alkalmatlannak minősíti Szabót a miniszteri posztra. A pártelnök azt is hozzátette , hogy a NATO vezetői is alkalmatlannak tartják Szabót, sőt, George Robertson, a NATO főtitkára bizalmas körben - Torgyán állítása szerint - azt kérte, hogy mentsék fel a honvédelmi minisztert. Szabó viszonya az elmúlt hónapokban romlott meg Torgyán Józseffel. Nyíltan csak a május 5- i nagygyűlésen csaptak össze. Szabó azóta megalapította a Független Kisgazdák Demokratikus Szövetségét.

Szabó János kabinetfőnöke az [origo]-nak elmondta: csak azután kapták meg Torgyán levelét, hogy a sajtónak arról már be is számolt. Szabó - aki éppen Brüsszelbe tart - kabinetfőnökén keresztül csak annyit reagált, hogy Torgyán - a pártelnök kedvenc szófordulatával élve - összekeveri a Gizikét a gőzekével. Hozzátette: Torgyán szereptévesztésben szenved, amikor a miniszterek munkáját értékeli egy mini párt elnökeként, hisz ehhez csak az FKGP frakciójának vagy a kormányfőnek lenne joga.

Torgyán közölte tegnaptól levédették a kisgazda szót és a hozzákapcsolódó szókapcsolatokat, illetve a párt emblémáját. Torgyán kérdésre válaszolva közölte hogy ezután egy szervezet sem használhatja nevében a kisgazda kifejezést, hacsak nem az FKGP-ről vagy valamelyik szervezetéről van szó. Torgyán szerint így nem lehet majd becsapni a kisgazda szavazókat. Torgyán azt javasolta a Szabó János és Turi-Kovács Béla nevével fémjelzett csoportnak, hogy a Független Kisgazdák Demokratikus Szövetsége helyett az "Árulók Szövetsége" kifejezést használják.

Szabadi Béla az FVM volt politikai államtitkárának képviselői jogainak felfügesztésével kapcsolatos sajtóhíresztelésekkel és az agrártárca egyes cégvezetőinek letartóztatásával kapcsolatosan Torgyán elmondta: az a tény, hogy több hónapi nyomozás után továbbra is csak a hűtlen kezelés fogalomkörében gondolkodnak, jelzi, hogy konkrét elítélésnek megvalósulása nem igazán elképzelhető.

Torgyán szerint ahol gazdaság van ott gazdasági visszaélések is vannak, de ezek nem hozhatóak összefüggésbe az FVM-mel, mert a vizsgált gazdasági társaságok önállóan gazdálkodtak és döntöttek a cégek ügyeit illetően. Torgyán közölte amikor neki 2000 februárjában pletyka szinten a tudomására jutottak az Agrárinnováció Kht. ügyei, ő azonnal elrendelte a vizsgálatokat, majd leváltotta a cég vezetőjét és végül felszámoltatta a társaságot.

Elkezdi működését a párttagok átvilágítását végző bizottság is - közölte Torgyán. A bizottság elnöke Gyimóthy Géza, tagjai Czoma Kálmán és Barkóczy Gellért.

[origo]

Ajánló:

Korábban:

(2001.06.06.)