Elítélték a Tolna Megyei Vállalkozói Központ volt igazgatóját és társait

A Szekszárdi Városi Bírósághoz Paksról kirendelt büntetőtanács az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottat, Bősze Gábor igazgatót, Takács Sándorné gazdasági vezetőt és Fejes Tamás ügyintézőt, különösen nagy kárt okozó folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében mondta ki bűnösnek.

Az elsőrendű vádlott bűnös továbbá jelentős értékű, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelésben, valamint folytatólagosan elkövetett magánokirat hamisítás vétségében. Az ítélet két év börtönbüntetés két évre felfüggesztve, valamint mellékbüntetésül 500 ezer forint pénzbírság.

A másod- és harmadrendű vádlottakat a bíróság 1 év 8 hónap börtönbüntetésre - ugyancsak két évre felfüggesztve -, valamint mellékbüntetésként 500 ezer-500 ezer forint megfizetésére ítélte, és előzetesen kimondta mentességüket a büntetéshez fűződő hátrányos következmények alól.

A Tolna Megyei Vállalkozói Központ vezetőit 1998 nyarán vette előzetes letartóztatásba a rendőrség, mert azzal gyanúsította őket, hogy elsikkasztottak mintegy negyven millió forint PHARE-pályázati támogatást.

A szerteágazó bűnügy nyomozása során több Tolna megyei vállalkozó - akik a támogatásokat kapták, majd egy részét visszajuttatták a vezetők, illetőleg rokonaik cégeihez -, illetőleg a Somogy Megyei Vállalkozói Központ alkalmazottai is gyanúba kerültek. A Szekszárdi Városi Bíróság 25 Tolna és Somogy megyei vádlott ellen indított eljárást.

A per során az elkövetett csalás bizonyítható értékét a bíróság 13 millió forintban állapította meg, a kár a vállalkozásfejlesztési alapítványt terheli. Az ítélet a kihirdetéssel jogerőre is emelkedett, ugyanis sem az ügyész, sem a vádlottak nem fellebbeztek.

(MTI)