Felkai György, a cég kommunikációs igazgatója szerint a Mol Rt. továbbra sem ad megbízást a szolnoki Kőolajkutató Rt-nek. Ezt azután közölte az igazgató, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság hatályon kívül helyezte a Magyar Bányászati Hivatal azon határozatát, amely a Kőolajkutatót tette felelőssé a tavalyi pusztaszőlősi gázkitörésért. Korábban a Mol emiatt a határozat miatt függesztette fel az együttműködést a szolnoki céggel, és követelt tőle 5,5 milliárdos kártérítést.

A Mol Rt. továbbra sem tervezi, hogy ismét megbízást ad a szolnoki MB Kőolajkutató Rt-nek. Ezt Felkai György az olajipari társaság kommunikációs igazgatója közölte csütörtök este. Az olajipari cég azóta nem adott megbízást a szolnoki vállalatnak, hogy a Magyar Bányászati Hivatal (MBH) határozata a Kőolajkutatót tette felelőssé a tavalyi pusztaszőlősi gázkitörésért.

A kérdés azért merült fel, mert a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság hatályon kívül helyezte a Magyar Bányászati Hivatal határozatát. A Mol.Rt. kommunikációs igazgatója elmondta, hogy mivel a bíróság nem tartalmi, hanem formai okokra hivatkozott a szolnoki céget elmarasztaló határozat elutasításában, a Mol Rt továbbra is fenntartja a Kőolajkutató Rt-vel szembeni - több mint ötmilliárdos - kártérítési követelését, és továbbra sem kíván megbízást adni a cégnek.

A kommunikációs igazgató telefonos sajtótájékoztatóján közölte, természetesen a Rotary Rt-t sem kívánják eladni a szolnoki cégnek. A Rotary Rt megvásárlásáért a Kőolajkutató korábban pályázatot adott be, de ezt a pusztaszőlősi eset után a Mol Rt. nem fogadta el. A Rotary értékesítésére az olajcég új eljárást dolgoz ki - közölte Felkai György.

A kommunikációs igazgató szerint cége nem fogja leállítani a Kőolajkutató ellen indított peres eljárást sem. A társaság továbbra is a Kőolajkutatót tartja felelősnek, hiszen az MBH és a Kőolajkutató ügyében keletkezett mostani bírósági döntés nem kifogásolta az MBH-határozat tartalmát.

A 350 érintett kőolajipari dolgozóval kapcsolatban Felkai György elmondta, hogy a Mol Rt. korábban már felajánlotta azok átvételét a Kőolajkutatótól.
Szakértők szerint a tavalyi baleset több mint 8 milliárdos kárt okozott.

[origo]