Több millió bevándorlót kellene befogadnia Magyarországnak a következő öt évben, mert így tudja biztosítani a gazdasági növekedés ütemét - jelentette ki tegnap Orbán Viktor kormányfő. A társadalom elöregedésétől egész Európában tartanak.

Magyarország akár 14 millió embernek is megélhetést tud biztosítani - mondta tegnap a magyar kormányfő az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti ebédjén. Orbán Viktor a gazdasági növekedés fenntartását firtató kérdésre reagált úgy, hogy ehhez szerinte több millió külföldit kell foglalkoztatnia az országnak.

A rendezvényen a gazdasággal kapcsolatos kérdések kerültek a középpontba. Orbán Viktor kijelentette, a növekedés elképzelhetetlen lenne a politikai stabilitás nélkül. A Széchenyi terv sikerét külön kiemelte a miniszterelnök, aki a program indítását épp itt, a tavalyi üzleti ebéden jelentette be. Közölte, eddig háromezren jelentkeztek a pályázatokra, 80 százalékuk vidékről, s 90 százalékuk 25 millió forintnál kisebb összegből fejlesztené vállalkozását. Orbán leszögezte: az inflációt 10 százalék alá szorították, a munkanélküliek aránya 6 százalék, s ehhez járul a kabinet családokat támogató politikája, amely az új gazdasági irányvonalat határozza meg.

A kormányfő a célok között említette, hogy az ország Nyugathoz képest harmincéves lemaradását 15 év alatt kellene ledolgozni. Mindez - Orbán megítélése szerint - alapot teremthet akár a 2012-es olimpia megpályázására is.

Ahogy közeledik a csatlakozás időpontja az Európai Unióhoz, reálisan számolni lehet a bevándorlók számának növekedésével, mert a magyar tagság komoly vonzerőt jelenthet - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója. Az utazás, letelepedés lehetősége megnövelheti az állampolgárságért folyamodók számát is, amely 1999-ben 6000, tavaly 7500 fő volt. Évente 10-12 ezer letelepedési és 30 ezer huzamos tartózkodási kérelem érkezik a hivatalhoz - közölte a főigazgató, aki emlékeztetett rá, hogy más, az EU-hoz csatlakozó országok esetében is nagyarányú bevándorlás indult meg.

A családegyesítésre vonatkozó új jogszabály, amely 2002. január 1-jével lép hatályba, szintén ebbe az irányba hat majd. Ez ugyanis lehetővé teszi, hogy amennyiben itt kapott munkát a családfő, kövesse őt hazánkba családja.

A társadalom öregedése az egyik legkomolyabb fejtörést okozza az Európai Unióban. A baj ugyanis csak 10-20 év múlva lesz érezhető az átlagember számára, a megoldáson azonban már most dolgozni kell. Miközben az emberek a munkanélküliséggel küzdenek és félnek a beáramló olcsó munkaerőtől, addig a foglalkoztatottak és az eltartottak aránya egyre inkább átalakul: 2040-re minden munkaképes korúra két nyugdíjas korú jut majd a meghosszabbodó élettartam és a születések számának csökkenése miatt. Ez rendkívül megterheli mind a nyugdíj-, mind a szociális rendszert. - helyzet kialakulását megelőzendő az unió programot dolgozott ki a foglalkoztatás és a munkavállalásra képes népesség számának növelésére. 2010-re szeretnék, ha a jelenlegi 38-ról 55 százalékra nőne a foglalkoztatottság aránya az ötvenöt évesnél idősebbek körében.

A munkaképes korú népesség körében a foglalkoztatottságot 2005-re 67, a nők esetében 57 százalékra kívánják emelni. Több munkalehetőséget akarnak teremteni a fogyatékos emberek számára is.

Ezek mellett azonban egyre több bevándorlóra is szükség van. A kialakuló hiányszakmák már ennek első jelei. A kormányok pedig többnyire bevándorlás- és külföldimunkavállaló-ellenes hangulatot figyelmen kívül hagyva könnyítéseket vezetnek be.

Nagy-Britanniában például tavaly szeptember óta számos olyan szakmában, ahol kevés a munkaerő, a vállalatok úgy alkalmazhatnak külföldieket, hogy nem kell végigcsinálniuk a költséges és hosszadalmas engedélyeztetési procedúrát. Németország nagy kvótákat és kedvezményeket ajánlott fel Kelet-Közép-Európának és Indiának számítógépes szakemberek becsalogatására.

(Magyar Hirlap)