A fővárosi kabinet jóváhagyta a BKV tarifaemelési javaslatát, és továbbítja azt a pénzügyminiszternek. Az eredeti javaslat szerint a BKV átlagosan 7,8 százalékkal emelné jegyárait augusztus 1-től, a főváros azonban 6 százalékos emelést támogat. A pénzügyminiszter éves szinten 2,5, azaz az év hátralévő idejére 6 százalékos tarifaemelést engedélyezne a közelekedési vállalatnak.

A főváros vezetése jóváhagyta a BKV jegyáremelési javaslatát. Ennek értelmében a főváros továbbítja a javaslatot a pénzügyminisztériumba, ahol a tárca vezetője dönt arról, engedélyezi-e, és milyen mértékben a BKV-tarifák emelését. Ezután kerül vissza a javaslat a fővárosi közgyűlés elé, amely a végső döntést hozza az ügyben.

Mint korábban az [origo] is írta, tarifáinak évközi emelését kezdeményezte a BKV. Szirmay Tamás vezérigazgató-helyettes az [origo]-nak elmondta: erre azért van szükség, mert a tavalyi és a tavalyelőtti, év elején engedélyezett 6 százalékos áremelés elmaradt a tavaly és az idén megállapított inflációtól, ezért a BKV Rt. igen nehéz anyagi helyzetbe került. A cég által tervezett emelés átlagos mértéke 7,8 százalék. A fővárosi kabinet 6 százalékos emelést támogat.

A pénzügyminiszter mint attól az [origo] is beszámolt, csupán 8,5 százalékos tarifaemelést tart elképzelhetőnek éves szinten, az év elején engedélyezett 6 százalékos emelést is beleértve. A két érték különbsége 2,5 százalék, ez lenne tehát az az emelés, amelyet a PM is támogat.

Szirmay Tamás ezzel kapcsolatban elmondta, hogy mivel augusztus 1-től szeretnék bevezetni a tarifaemelést, az éves szinten 2,5 százalék az év hátralévő részére 6 százalékot jelent. A vezérigazgató-helyettes kiemelte, hogy a BKV-nak elengedhetetlenül szükséges az emeléssel járó plusz bevétel, mert a cég jelentős veszteséget halmozott fel.

[origo]

Ajánló: