A Tocsik Márta és társai elleni büntetőper hérfői tárgyalásán Lovas Pétert, a Vektor Rt. igazgatóját hallgatták meg tanúként. Lovas szerint az önkormányzatok elégedettek voltak a Vektor Rt. és Tocsik Márta által előkészített szerződésekkel, sőt azokat az ÁPV Rt. is kifogás nélkül aláírta.

"Az érintett önkormányzatok elégedetten fogadták azokat a szerződéseket, amelyeket a belterületi földek megváltásáról a helyhatóságokat képviselő Vektor Rt. az ÁPV Rt. nevében eljáró Tocsik Mártával készített elő 1996-ban" - mondta tanúvallomásában Lovas Péter, a Vektor Pénzügyi Rt. igazgatója a Tocsik-per hétfői tárgyalásán a Fővárosi Bíróságon.

Tocsik Mártát az 1996-ban kipattant privatizációs botrány nyomán 804 millió forintos csalással vádolja az ügyészség.

Lovas Péter a bíróság előtt közölte: az 1992 nyarán megalakult Vektor Rt. rövid időn belül az önkormányzatok vagyoni és pénzügyeivel kapcsolatos tanácsadásra szakosodott. Az igazgató felidézte: a Vektor azzal az ajánlattal kereste meg az önkormányzatokat, hogy fölmérik, minden nekik járó vagyonelemet megkaptak-e az 1990-1992-es privatizációk kapcsán.

Lovas szerint a felmérés során ismerték fel, hogy az önkormányzatok egy része nem kapta meg teljes egészében a belterületi földek ellenértékét a hatókörükben működő cégek magánosítása után. Elmondta: a Vektor Rt. mintegy kétéves munkával gyűjtötte össze az őket megbízó önkormányzatok igényeit alátámasztó adatokat. Így szinte kész lista alapján kezdhettek tárgyalásokat a belterületi földek megváltásáról Tocsik Mártával, akit Liszkai Péter, az ÁPV Rt. volt jogi igazgatója úgy mutatott be 1995 decemberében, mint egyeztetéseikben a privatizációs szervezet képviselőjét.

A Vektor Rt. igazgatója emlékeztetett arra: az önkormányzatok érdeke az volt, hogy belterületi földjeik ellenértékeként minél előbb pénzhez jussanak, az ÁPV Rt. viszont elsősorban részvényekkel szándékozott számukra fizetni.

Lovas közölte: a Tocsik Mártával folytatott egyeztetéseken nem akartak túlzó követeléseket támasztani, hogy ne adjanak okot az önkormányzatok és az ÁPV Rt. közötti, esetleg évekig elhúzódó újabb vitákra. Elmondta azt is, hogy az egyeztetéseket a Vektor Rt. ajánlata alapján folytatta Tocsik Mártával.

Az alku során a Vektor Rt. többnyire az eredeti igényekben szereplő osztalékokból, ügyvédi díjakból, a legtöbbet pedig a cégek átalakulása óta az önkormányzatok számára ki nem fizetett részesedés után szerintük járó kamatokból engedtek az ÁPV Rt. javára.

Lovas szerint a Tocsik Mártával két csomagban előkészített szerződéseket az ÁPV Rt. vezetői érdemi kifogás nélkül írták alá.

A bíróság kérdésére a Vektor Rt. igazgatója temperamentumos tárgyalópartnernek minősítette Tocsik Mártát, aki rendszerint azt a pontot is megtalálta az alkufolyamatban, ahol a felek megállapodásra juthatnak.

A bíróság a tárgyaláson Lovas Péter és Budai György korábbi találkozásaival kapcsolatban is tett fel kérdéseket. Budai György szabad demokratákhoz közel álló üzletembert és Boldvai László szocialista országgyűlési képviselőt - aki 1996-ban az MSZP pénztárnoka volt - zsarolás bűntettével vádolja az ügyészség a Tocsik-perben.

Lovas elmondta: valószínűleg egy fogadáson ismerkedtek meg Budai Györggyel, aki 1996 őszén egy kulturális alapítvány támogatását kérve kereste fel őt. Lovas szerint az ügyben egyszer-kétszer találkozott Budaival, de végül nem adott támogatást.

Budai György ugyanerről a bíróság kérdésére elmondta: a Merlin Színház számára akart támogatást szerezni Lovas Pétertől, de nem tudott olyan érveket találni, amelyekkel a finanszírozás fontosságáról meggyőzhette volna. Budai nem emlékszik, hogy találkozásukon Lovas Péter beszélt volna a belterületi földek megváltásáról folytatott egyeztetésekről.

Az ügy tárgyalása pénteken Lovas Péter, majd fivére, Lovas Tamás, valamint Holczer Ferenc ügyvéd tanúmeghallgatásával folytatódik.

(MTI)

Korábban:

(2001. június 8.)