Százmilliók törvénytelen szétosztogatásával gyanúsítható Torgyánék Kht-ja

Az Agrárinnovációs Kht. aTV2 riportja szerint soha meg nem valósult beruházásokra, nyilvánvalóan értelmetlen tanulmányokra adott milliókat, jórészt a vezetők ismerőseinek és kisgazda kádereknek A közpénzeket elosztó közhasznú társaság Torgyán József kisgazda elnök minisztersége alatt alakult a Földművelésügyi Minisztériumban, vezetője Szabadi Béla államtitkár volt.

1999 nyara óta másfél milliárd forintot osztott szét a Földművelésügyi Minisztériumhoz tartozó Agrárinnovációs Kht., ebből 960 millió sorsát követte nyomon a TV2 Napló című műsorának hétfői különkiadása. A riport szerint a kht alapítása, működése, a kiosztott pénzek módja mind törvénytelenségekre, korrupcióra utalnak. A kht-t irányító Szabadi Béla a riport után minden felelősséget munkatársaira, elsősorban a szervezet egyik ügyvezető igazgatójára, Osváth Lászlóra hárított. A TV2 műsorában elhangzott: minden vádat birtokukban lévő eredeti dokumentumokkal tudnak igazolni.

Az Agrárinnovációs Kht. több soha meg nem valósult beruházást támogatott. Ezek közé tartozott két marhatelep létrehozására adott 105 millió forint. A soha vissza nem térítendő támogatás egyik kedvezményezettje Dobos Ferenc volt borsodi kisgazda elnök volt, a másik pedig Dobos üzlettársa. Másfél millió forintot adott a kht egy olyan tanulmányért, ami arról szólt, hogy politikailag kockázatos nyugat-európai farmereket telepíteni Magyarországon. 7,5 milliót adtak egy nyolc oldalas biodízelről szóló tanulmányért, és ugyanennyit kapott a Torgyán József fiának, Torgyán Attilának ismerősei által írt ökológiai oktatóprogram, amely szerint az emberek a Napból táplálkoznak. Szakácskönyvkiadást összesen 8 millióval támogattak a kht vezetői. Hetven milliót kapott az FTC, amelynek elnöke akkor Torgyán József, elnökhelyettese Szabadi Béla volt. Utóbbi támogatásért cserébe a Fradi semmit sem tett. A Kht vezetői sokszor maguknak és üzletfeleiknek osztottak ki milliókat, működésre és hétvégi balatoni oktatóprogramra is aránytalanul sokat költöttek.

Az egyes, törvénytelenségekre utaló ügyeket hosszan sorolták a riport összeállítói. Általános gyakorlat volt a kht-nál, hogy tanulmányok kifizetése címén támogatott olyan beruházásokat, melyek finanszírozására a kht-nek nem volt joga. Így megkerülve a törvényt kaptak pénzt kisgazda polgármesterek vezette települések tempolmrekonstrukcióhoz, és egy általános iskola szoboravatásához. Hasonló módszerrel épült 3 millió forintért buszforduló Ököritófürtösön, de hivatalosan a pénzt itt is tanulmányra adták. A hazai agrárfejlesztésre szánt pénzből külföldre is jutott, egy kárpátaljai görög katolikus templom építéséhez 2 millió forinttal járult hozzá a kht. A tanulmányokra költött félmilliárdért néhány iromány valóban elkészült, ezek azonban szinte mind megvalósítatlanok maradtak - mint például a Keleti Háromhatár Kht 26 millióért elképzelt terve a mátészalkai hőerőmű fatüzelésre történő átállításáról szóló. 22,5 millióba került a magyar adófizetőknek annak a tervnek az elkészítése, amely olyan mértékben növelte volna a hazai repce és naproforgó termesztést, hogy annyi termőföld összesen nincs az országban, ami eltarthatta volna a biodízel alapanyagokkal beültetett mezőket. Mindkét kiemelt példára érvényes, hogy a kedvezményezettek Torgyán József és a Kisgazdapárt környezetéhez tartozó személyek: a mátészalkai tervért olyan cég vette fel a pénzt, melynek felügyelőbizottságában Balogh Gyula szabolcsi kisgazdaelnök is benne van, a biodízel termésről pedig a részben Bazsó Béla vezette, a kisgazdapártot rendszeresen népszerűsítő Delfin Média Kft. írt tanulmányt.

A tanulmányok kifizetésekor így hol a törvényt kerülték meg, hol pedig tartalmilag értékelehetetlen szövegekért osztottak pénzt a párthoz közelálló személyeknek a kht vezetői.

A támogatások elosztásakor aránytalanul nagy összeget kapott Mátészalka (50 millió Ft.), az a választókörzet, melynek országgyűlési képviselője Torgyán József. Budapesten a legtöbb pénzt a támogatási keretből a Fradi kapta, 70 millió forintot. A pénz egy részét egy egészségnap nevű programra szánták az FTC pályáján, ezért 30 milliót kapott a sportegyesület, de a rendezvény elmaradt. További 40 milliót kapott a Fradi, hogy focimeccseken reklámokat helyezhessen a Kht, de egyetlen reklám sem került ki a stadionba.

Az Agrárinnovációs Kht. nem csak másokra költött értelmetlenül sokat, de magára is. A szervezet munkatársai 5 millió forintért vettek részt egy balatoni, két hétvégéből álló továbbképzésen. Hivatalos indoklás szerint azért volt ilyen drága az oktatás, mert egy Phonix nevű amerikai oktatócsomagot kellett megvenni hozzá. A Phonixet kizárólagos joggal forgalmazó cég vezetője azonban állítja, nem adták el a programot az Agrárinnovációs Kht-nak. 1999 decemberétől ez év februrárjáig évi 60 millióért akkora irodát bérelt a kht, amelyben minden dolgozóra több mint 100 négyzetméter jutott, ezért az iroda felét be sem rendezték. Előfordult, hogy a kht körül dolgozóknak utaltak ki pénzt, így juttot például Dudás Lajos, a kht tanácsadója, majd gazdasági főosztályvezetője 19 millió forint támogatáshoz.

A kht alapítása is gyanús körülmények között történt: a cégbírósági bejegyzés szerint két különböző néven, ugyanazon a napon (1999. június 1-én) Torgyán József és Szabadi Béla is megalapította a kht-t. A Torgyán féle változatot a cégbíróság nem jegyezte be, mert formai hiányosságai voltak. Feltehetően ezért volt szükség a második, Szabadi féle alapításra, azonban lehetetlen, hogy mindkettő egy napon történt, hiszen Torgyán változatát csak július végén utasította el a bíróság. A cégbíróság budapesti vezetője a TV2-nek elismerte, valószínűleg hibát követtek el a kht bejegyzésekor. Az is furcsa, hogy a kht legfontosabb ügyeiben annak a taggyűlésnek kellett döntenie, amelynek egyetlen tagja Torgyán megbízottjaként Szabadi Béla volt.

A kht működését több tucat embernek kellett ellenőriznie. Torgyánon és Szabadin kívül az egymást követő három ügyvezető igazgató, a felügyelőbizottsági tagok, a Földművelésügyi Minisztérium több hivatalnoka, tanácsadók, mérleget ellenőrző könyvelők is felelősek voltak a kiadásokért. A kht jogi ügyeit Benczéné Tóth Judit intézte, egy év alatt 6 millió forintért. Benczénét a kazetta ügy kapcsán a rendőrség vesztegetéssel gyanusítja. Néhány, a kht által kiadott támogatás ügyében nyomoz már a rendőrség, van olyan kedvezményezett, aki előzetes letartóztatásban van. Szabadi Bélát az ügyészség hűtlen kezeléssel és csalással vádolja, a legfőbb ügyész kérte a parlamenttől mentelmi jogának felfüggesztését. Szabadit hétfőn kizárta a kisgazda frakció, melynek már Torgyán József sem tagja.

Szabadi a TV2 riportja után a Jó estét Magyarországban elmondta, a gyanús ügyekért nem ő a felelős. Elsősorban Osváth Lászlóra, a kht első ügyvezető igazgatójára hárította a felelősséget. Osváthot 2000 nyarán Szabadi leváltotta. Szabadi többször hivatkozott arra, hogy nem ismerhette az egyes ügyeket, nem tudott a kétes törvényességű támogatásokról. "Tiszta lelkiismerettel állok bármilyen fórum elé" - mondta Szabadi. Szabadi Béla szerint azok akarnak leszámolni vele, akiket korábban államtitkárként törvényesen segített. Az ügy legtöbb érintetje, 60 megkeresett személy közül 54 nem kívánt nyilatkozni a TV2-nek.

[origo]

Ajánló:

Korábban:

(2001. június 11.)