A Szabad Demokraták Szövetsége Országos Tanácsa vasárnap várhatóan megválasztja a párt ügyvezető elnökét, miután Demszky Gábor csütörtökön lemondott posztjáról. Béki Gabriella, Az SZDSZ Országos Tanácsának elnöke Kuncze Gábort fogja ügyvezető pártelnöknek javasolni.

Kuncze Gábor - aki 1997. májusától egy éven keresztül már volt a párt elnöke - egyelőre annyit mondott, hogy ugyan még nem kapott felkérést, de nem fog kitérni ki a feladatok elől. Fodor Gábor - aki tavaly év végén Demszky kihívója volt az SZDSZ-elnöki posztért - közölte: támogatja Kuncze Gábor megbízott pártelnökké választását. Pető Iván szabaddemokrata országgyűlési képviselő, volt pártelnök is támogatja Kunczét, szerinte ő a legalkalmasabb személy az SZDSZ elnöki tisztségének betöltésére.

Az SZDSZ új elnököt és új ügyvivői testületet várhatóan július 1-én, rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésén választ. A pontos időpontot az Országos Tanács vasárnapi ülésén határozzák meg. Ekkor döntenek az ügyvezető elnök személyéről is, aki várhatóan Kuncze Gábor lesz, illetve felállítják a jelölő-mandátumvizsgáló-szavazatszámláló bizottságot és meghatározzák a jelölés szabályait.

Béki Gabriell az OT ülése alatt újságíróknak elmondta, hogy a tanácskozáson Demszky Gábor lemondott pártelnök támogatásáról biztosította Kuncze Gábort. Kuncze pedig jelezte: az SZDSZ a jövőben is minden támogatást megad Demszky Gábor főpolgármesternek.

"Jó okunk van remélni, hogy az SZDSZ túljut egy nehéz helyzeten, és viharos gyorsasággal, illetve sikerrel fel tud készülni a 2002-es választásokra" - mondta Béki. Az OT elnöke úgy vélekedett: Demszky elnöklése idején "sajnálatos módon túl nagy hangsúlyt helyezett az SZDSZ pozícionálásának kérdésére". Béki szerint a jövőben arra kell helyezni a hangsúlyt, hogy a párt Korszakváltás című programjából választási, majd kormányprogramot dolgozzanak ki.

Június 16-i hatállyal csütörtökön lemondott az SZDSZ elnöki posztjáról Demszky Gábor. A főpolgármester közölte: azért távozik elnöki posztjáról, mert nem tudott egységet teremteni a párt különböző szárnyai között. Az SZDSZ volt és jelenlegi vezetőinek szerdai megbeszélésén állítólag élesen bírálták Demszkyt, mivel megválasztása óta nem nőtt a párt népszerűsége. Az [origo] által megkérdezett szabad demokraták úgy látják: Demszky túl sokat vállalt. Pető Iván ennél markánsabban fogalmazott: szerinte nagy volt az elégedetlenség Demszkyvel szemben a párton belül.

Szombaton lemondott a Szabad Demokraták Szövetségének Ügyvivői Testülete is. A testület tagjai indoklás nélkül döntöttek a lemondás mellett. Az Ügyvivői Testület tagja volt - Demszky Gáboron kívül - Bőhm András, Fodor Gábor, Gulyás József, Hack Péter, Haraszti Miklós, Kis Zoltán, Kóródi Mária, Rajk László, Sértő Radics István, Szent-Iványi István, Wekler Ferenc és Zwack Péter.

[origo]