Ügyészek, ügyvédek, rendőrök és szervezett bűnözök együttműködését leplezték le Fejér megyében az ORFK és a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal emberei. A titkos megfigyelés, nyomozás már hosszabb ideje tart, a nyílt eljárást csak ma reggel indították. Már 20 gyanúsított van, de azt nem árulták el, hogy ebből hányat vettek őrizetbe.

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott kedd délután 14 órakor Polt Péter legfőbb ügyész és Orbán Péter országos rendőrfőkapitány. Bejelentették, hogy fény derült az elmúlt tíz év legsúlyosabb korrupciós visszaélésére. Ez az első eset amikor kiderült, hogy a szervezett bűnözés elérte az igazságszolgáltatás rendszerét.

A gyanúsítottak között ügyészek, ügyészségi nyomozók, rendőrök és büntetés-végrehajtási tisztek, továbbá ügyvédek is vannak. Orbán Péter elmondta: a rendőrség olyan információkhoz jutott,
hogy a rendőrök bűnözőket mentegetnek, félreviszik a nyomozásokat, és ehhez segítséget is kapnak. A gyanú hivatali visszaélés, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás, valamint államtitoksértés.

Jelenleg is folynak a kihallgatások és a házkutatások, ezért valószínűleg másokat is őrizetbe vesznek majd.

Az ügy a nemrégiben felállított Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal első és egyben legfontosabb ügye. A rendőrség is részt vett az operatív felderítő akcióban.

[origo]