A bíróság elrendelte Szabadi Béla előzetes letartóztatását. Szabadi a Földművelésügyi Minisztérium politikai államtitkára volt Torgyán József minisztersége alatt. Torgyán József szerint Szabadi ártatlan, és a Fidesz politikai perének áldozata. Szabadi ügyvédje hétfőn fellebbez az őrizetbe vétel ellen.

Szabadi Bélát csütörtök délután egy órakor szállították át a fogházból a Tolnai utcai bíróság épületébe. A volt államtitkárt megbilincselve, de civil ruhában vitték a tárgyalásra. Ügyvédjével, Szőgyényi Józseffel egy órát kellett várniuk a bírósági meghallgatásra, mert az előző tárgyalások elhúzódtak. A tárgyalás körülbelül egy órát vett igénybe, és újabb háromnegyed óráig tartott, amíg megszületett a bírónő döntése. Szabadit láthatóan megviselte a fogva tartás, sápadt volt, és ügyvédjén keresztül azt üzente, nem engedi arcát lefényképezni. A bíróság szerint azért kell fogva tartani Szabadit, mert félő, hogy megszökik.

Szabadi Bélát Boros Imre jelentette fel, csalás és hűtlen kezelés miatt. Boros Imre Torgyán Józseftől vette át ideiglenesen a földművelésügyi tárca (FVM) vezetését. A vád szerint Szabadi Béla az Agrárinnovációs Kht. nevű, az FVM által létrehozott cég vezetőjeként több millió forint közpénzt osztogatott el, meg nem valósult vagy kétes értékű munkákra. A vádak között szerepel például az FTC-nek átutalt több tízmillió forint, mely meg nem valósult reklámszerződésért került a sportegyesülethez az FVM-től. Thaiföldi útjaikor pedig a vád szerint első osztályon utazott, holott erre nem lett volna lehetősége. A TV2 a közelmúltban sok más visszaélés gyanújáról is beszámolt az Agrárinnovációs Kht. körül. Szabadi mentelmi jogának felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész kérte az országgyűléstől, és a felfüggesztést múlt kedden fogadta el a parlament. Szabadit szerdán gyanúsítottként meghallgatásra hívták be a rendőrségre, de nem engedték haza. A csütörtök délutáni döntés értelmében a következő 30 napban előzetes letartóztatásban marad, kivéve, ha hamarabb kiderül egyértelmű ártatlansága. Utóbbira Szabadi ügyvédje szerint sincs esély.

Szabadi ártatlannak tartja magát, többször is hangsúlyozta, hogy ha valakiket terhelhet felelősség az Agrárinnovációs Kht. körül, akkor azok csak beosztottjai, például az ügyvezető igazgatók lehetnek. Szabadi és ügyvédje érvelése szerint hűtlen kezeléssel nem is lehet vádolni a volt államtitkárt, mert a társasági törvény szerint ezt a bűncselekményt csak a vagyonkezelő követheti el, míg Szabadi a tulajdonosi jogokat gyakorolta. Vagyis ha történtek visszaélések, akkor azért csak a vagyonkezelői joggal rendelkező ügyvezetők lehetnek gyanúsíthatóak.

Torgyán József, a Kisgazdapárt elnöke ugyanezekkel az érvekkel vette védelmébe csütörtökön Szabadit. Szabadi Torgyán József minisztersége alatt volt politikai államtitkár az FVM-ben, és az Agrárinnovációs Kht.-t Torgyán felhatalmazása alapján vezette. Torgyán szerint politikai okokból koncepciós per folyik Szabadi ellen, akit inkább nyilvános elismerésben kellene részesíteni, letartóztatás helyett. Torgyán szerint a Szabadit ért támadások mögött a Fidesz áll. A kisgazda elnöknek meggyőződése, hogy a Fidesz pont az ő és Torgyán sikerei miatt, féltékenységből indított hajtóvadászatot ellenük, és Orbán Viktornak az a célja, hogy elfoglalja és pártjába olvassza az FKGP-t. Ezzel kapcsolatban Antall Józsefhez (miniszterelnök 1990-93) és Bethlen Istvánhoz, az 1920-as évek miniszterelnökéhez hasonlította Orbánt. (Antall József a Torgyánnal szemben álló kisgazdákkal kötött szövetséget, míg Bethlen István pártjának képviselőit beléptette a Kisgazdapárt elődjébe, hogy így ellenőrizhesse a pártot.) Torgyán a Fidesz aknamunkájának tartja, hogy őt is kizárta soraiból az FKGP parlamenti frakciója.

Mindezek ellenére az [origo] kérdésére Torgyán azt mondta, nem fog az FKGP kilépni a koalícióból, mert az ország érdeke nem ezt kívánja. Torgyán ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ő elsősorban magyar, és csak másodsorban kisgazda, ezért az ellene folyó támadások sem tántorítják el a koalíciótól, aminek fenntartása az ország nemzetközi megítélése miatt fontos.

Amennyiben Szabadit bűnösnek mondja ki a bíróság, felmerülhet az őt megbízó Torgyán József felelőssége is. Torgyán ezt élesen visszautasította, azt mondta, őt semmilyen felelősség sem terhelheti az FVM-mel kapcsolatos ügyekben. Amikor újságírók politikai felelősségét firtatták, felháborodottan kijelentette, ilyen vád a jogrendszerben nem létezik, így nem is szabad foglalkozni vele.

Torgyán azt sem fogadta el, hogy ha Szabadi, mint tulajdonos, a társasági törvény szerint nem lehet is felelős az Agrárinnovációs Kht. pénzosztogatásai miatt, mégis felelősségre lehet vonni, mert nem a sajátjával, hanem közpénzekkel foglalkozott. Torgyán szerint ez az érvrendszer Sztálint idézi, így az ezt hangoztató Szentgyörgyvölgyi Péter, az FKGP frakcióvezetője is Sztálin követője. Torgyán szerint ugyanis csak a kommunizmusban lehet a köztulajdon fontosabb a magántulajdonnál.

Torgyán azt is mondta, hogy Szabadi meghurcolása merénylet Szabadi 95 éves, beteg édesanyja ellen is. Azt is említette, hogy Szabadi 14 éves, nagyon jó tanuló fiát politikai okokból nem akarták középiskolába felvenni, de Szabadi az ügyben nemzetközi sajtótájékoztató szervezésével fenyegetett, és akkor az Oktatási Minisztériumban azt mondták, adminisztrációs hiba történt, és felvették a fiút.

Szabadi Béla a második parlamenti képviselő ebben a parlamenti ciklusban, akit előzetes letartóztatásba helyeztek. Korábban Székely Zoltánt tartóztatták le, korrupció gyanújával. Mindketten a Kisgazdapárt frakciójának képviselői voltak, és mindkettőjüket kizárta a frakció. Székely most házi őrizetben van, és információink szerint ennek elrendelését kérte csütörtökön Szabadi is.

Szőgyényi József az őrizetbe vételről szóló döntés ideje alatt nem volt optimista, és azt mondta, feltűnően hosszú ideig tart a döntés. A tárgyalás után az ügyvéd elmondta, védencét megviseli a fogság, és letartóztatása megnehezíti az ő munkáját is. Szőgyényi hétfő délelőtt fellebbez a döntés ellen.

Magyari Péter

Korábban:

(2001. június 22.)