A mai reformkisgazda-gyűlésen részt vevők megállapodtak a pártalapításban. Lányi Zsolt 15-20 kisgazda képviselőre, továbbá 1-2 miniszterre számít, ha az ügyrendi bizottság elfogadja, hogy az FKGP-frakcióból kilépőknek ne kelljen az előírt hat hónapot független képviselőként letölteni.
A reformkisgazdák mai gyűlésükön egyhangúlag megállapodtak arról, hogy megalapítják a Reformkisgazda Pártot. A gyűlés résztvevői kisebb vita után 40-60 százalékos megoszlással elfogadták azt is, hogy a pártot augusztus végén jegyezzék be - mondta el az [origo]-nak Lányi Zsolt, a reformkisgazdák vezetője. A bejegyzésig kívánják rendezni a leendő párttal kapcsolatban felmerülő jogi anyagi és egyéb problémákat. A politikus szerint körülbelül nyolcvanan vettek részt a mai gyűlésen.

Lányi Zsolt 15-20 kisgazda képviselőre, valamint 1-2 miniszterre is számít az új pártban, de ehhez kell az ügyrendi bizottság döntése is, hogy FKGP-frakcióból kilépő képviselőknek ne kelljen a házszabályban előírt hat hónapos várakozási időt kitölteniük mint függetlenek. Lányi Zsolt elmondta, hogy törekvéseiket Dávid Ibolya igazságügy-miniszter is támogatja.

A reformkisgazdák vezetője közölte, hogy megbeszéléseket tervez a kormányfővel is. Az új párt továbbra is a kormány mellett kíván dolgozni.

A reformkisgazdák vezetője szerdán Áder János házelnökkel folytatott megbeszéléseket a pártalapítással kapcsolatosan. Áder János nem zárkózott el a reformkisgazda kezdeményezés elől.

[origo]