Demszky Gábor, az SZDSZ leköszönt elnöke nem jelent meg az SZDSZ rendkívüli, elnökválasztó küldöttgyűlésén. Demszky utóda a hamarosan sorra kerülő szavazás eredményeként valószínűleg Kuncze Gábor, korábbi elnök lesz.

Demszky Gábor, az SZDSZ leköszönt elnöke nem jelent meg az SZDSZ rendkívüli küldöttgyűlésén. A volt elnök maga helyett csak egy levelet küldött, amelyet Pető Iván olvasott fel. Ebben Demszky támogatásáról biztosította pártját.

Az [origo] helyszínen tartózkodó tudósítója beszámolt arról, hogy a legnagyobb tapsot Göncz Árpád volt köztársasági elnök megjelenése kapta. Az új elnököt megválasztó szavazásra várhatóan dél és egy óra között kerül sor.

A rendkívüli küldöttgyűlést az tette indokolttá, hogy Demszky Gábor lemondott pártelnöki mandátumáról, majd ezt követően a teljes pártvezetés követte. Az SZDSZ rendkívüli tisztújító küldöttgyűlése jelenleg is tart, melyen várhatóan a korábbi elnököt, Kuncze Gábort választják elnökké.

Demszkyt 2000. december 2-án választották meg elnöknek, Fodor Gáborral szemben. Alig hat hónappal ezután, június 16-i hatállyal lemondott az SZDSZ elnöki posztjáról Budapest főpolgármestere. Demszky döntése indoklásaként elmondta, azért távozik elnöki posztjáról, mert nem tudott egységet teremteni a párt különböző szárnyai között. Az SZDSZ volt és jelenlegi vezetői állítólag élesen bírálták Demszkyt, mivel megválasztása óta nem nőtt a párt népszerűsége.

[origo]