Időközi polgármester-választást tartanak vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán és Nyírbogáton, ahol törvényt sértő aláírások miatt, lemondásra kényszerültek a korábbi önkormányzati vezetők. Bár ők most jelöltként újra pályázhatnak a tisztségre.

Időközi polgármester-választást tartanak vasárnap 6.00 és 19.00 óra között a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán és Nyírbogáton, ahol törvényt sértő aláírások miatt, jogerős bírósági ítélet alapján lemondásra kényszerültek a korábbi önkormányzati vezetők, akik azonban jelöltként újra pályázhatnak a tisztségre.

Három jelöltre szavazhat Kisvárdán a szavazásra jogosult több mint tizennégyezer helyi lakos. Bajor Tibor, országgyűlési képviselő, az MSZP, Mártonné Csimbók Ildikó, a város jegyzője, az MDF és a Harmadik Oldal Magyarországért Egyesület jelöltjeként, míg a Oláh Albert, a korábbi polgármester, függetlenként indul a választáson.

Nyírbogát településen a 2500 szavazásra jogosult két jelölt közül választhat, Birta Sándor, a korábbi polgármester, az MSZP, Simon Miklós, országgyűlési képviselő pedig a Fidesz, az FKGP és az MDF színeiben várja a voksokat.

Mindkét településen az lesz az új polgármester, aki a legtöbb szavazatot kapja, függetlenül a részvevők számától.

A lemondásra kényszerült volt polgármesterek közül a kisvárdai Oláh Albert - állítása szerint - a jegyző helyett véletlenül írt alá egy dokumentumot, s bár később rájött tévedésére és visszavonta az aláírását, azonban a korrigálása nem mentesítette a törvénysértés ténye alól.

A nyírbogáti Birta Sándor a helyi termelőszövetkezet által a község tulajdonába adott gyümölcsfeldolgozó üzem megállapodási szerződését írta alá az átvevő önkormányzat vezetőjeként. Hét év múlva derült ki, hogy a termelőszövetkezet így akarta kivonni tulajdonát a felszámolás alól, s a volt polgármester a bírósági ítélet szerint az aláírásával csőd bűntett elkövetéséhez segítette az agrárüzemet.

(MTI)