Hétfőn lépnek hivatalba a múlt héten megválasztott országgyűlési biztosok. Adatavédelmi biztost nem választottak, Majtényi László utód nélkül távozik. Az általános ombudsman szerint ő gyakorolhatja az adatvédelmi jogokat is, ám helyettese szerint erre nincs joga.

Az Országgyűlés két új ombudsmant választott. Lenkovics Barnabás lett az új általános országgyűlési biztos, míg Takács Albert a helyettese. Kaltenbach Jenő kisebbségi szószólót újraválasztották, Majtényi László helyére azonban nem sikerült utódot találni. A köztársasági elnök jelöltjét, Maczonkai Mihályt az MSZP nem szavazta meg, így nem volt meg a szükséges kétharmados többség. Az MSZP azért utasította el Maczonkait, mert nincs adatvédelmi gyakorlata, és a törvény előírja, hogy az adatvédelmi biztosnak szakirányú tapasztalattal kell rendelkeznie.

Lenkovics Barnabás első nyilatkozataiban egyértelművé tette, hogy addig, amíg nincs új adatvédelmi biztos, addig ő, illetve távollétében helyettese fogja ellátni a tisztséghez kapcsolódó feladatokat. Az adatvédelmi biztos az egyetlen, akinek úgynevezett operatív jogköre van. Feloldhatja dokumentumok titkosságát. Takács Albert szerint viszont a törvény betűje szerint csak akadályoztatása esetén helyttesíthető az adatvédelmi ombudsman, ha nincs betöltve a tisztség, akkor nem. Az új helyettes még azt is kilátásba helyezte, hogy ha Lenkovics nem változtatja meg az álláspontját, akkor az Alkotmánybírósághoz fordul.

Az adatvédelmi biztos tisztsége politikai vita tárgya is egyben. A Fidesz képviselői többször jelezték, hogy nem tartják szükségesnek ezt az ombudsmani típust. A távozó Majtényi László adatvédelmi biztos folyamatos konfliktusban volt a Fidesz-FKGP kormánnyal. Legutóbb például az Országimázs Központ vezetője közölte: hogy Majtényi álláspontját tévesnek tartja egy ügyben. Az ombudsmanoknak - a már említett kivételtől eltekintve - a nyilvánosság erején és szakmai tekintélyükön kívül nincs más eszközük álláspontjuk érvényesítésére.

[origo]