Büntetőeljárás a HVG főszerkesztője ellen

Büntetőeljárás indult Lipovecz Iván, a HVG főszerkesztője ellen - erősítette meg a Magyar Nemzet értesülését Samu Attila, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője. Lipoveczet kényszerítés kísérlete bűntettének elkövetésével gyanúsítják.

Lipovecz Iván állítólag a HVG Rt. vezérigazgatója ellen magánvádas büntetőeljárást folytató Félix Péter újságírót azzal próbálta másfél évvel ezelőtt feljelentése visszavonására rábírni, hogy kilátásba helyezte munkaviszonyának felfüggesztését.

Félix Péter 1999. november 3-án a HVG Rt. dolgozóinak tartott zártkörű részvényárverésen - az rt. által szabályozott módon - sikeresen licitált a társaság eladásra kínált kisebb részvénycsomagjából 144 darab HVG-részvényre. A HVG Rt. szabályzata alapján Félix, mint a lap bármelyik tulajdonosa, az rt. papírjainak legfeljebb hat százalékát szerezheti meg. Az említett liciten Félix a megvásárolt részvényeivel nem lépte túl ezt a határt. Csakhogy az árverésen eladásra kínált részvényekre többen is jelentkeztek, s Félix - felverve az árat - a többi licitáló orra elől vásárolta fel a papírok jelentős hányadát.

Szauer Péter, a HVG Rt. vezérigazgatója a felfokozott hangulatban durva sértésre ragadtatta magát. Félix állítása szerint a vezérigazgató megígérte: ellehetetleníti az újságírót a szerkesztőségben.

A konfliktusból előbb jogvita, később munkaügyi per bontakozott ki. 2000 január végén - miután Lipovecz értesült a Félix által benyújtott bírósági keresetről - az újságíró megkapta "rendes felmondását" is. A munkaügyi perben pénteken hirdetett ítéletet a másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság. A jogerős ítélet szerint Félix munkaviszonyát jogellenesen szüntette meg a HVG főszerkesztője, elbocsátásának kizárólagos oka az volt, hogy a figyelmeztetés ellenére nem vonta vissza a büntetőfeljelentést, továbbá az, hogy a felfüggesztése miatt munkaügyi pert kezdeményezett.

Miután az elsőfokú peres eljárás végére az újságíró számára egyértelművé vált, hogy a HVG Rt. pervesztése esetén sem kívánja foglalkoztatni, kényszerítés bűntette miatt feljelentette Lipovecz Ivánt a XII. kerületi ügyészségen.

Szauer Péter, a HVG Rt. vezérigazgatója nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Nem járult hozzá ahhoz sem, hogy a lappal folytatott telefonbeszélgetés során a Félix-üggyel kapcsolatban adott háttérinformációkat felhasználják. Lehetőséget adtak Lipovecz Ivánnak is, hogy kifejtse véleményét az üggyel kapcsolatban, ám ő a felkínált lehetőséggel nem kívánt élni.

(OS)