Elfogták a fóti gépfegyveres rablókat

Csaknem egy hónapja rabolta ki három álarcot viselő férfi a fóti Takarékszövetkezetet, ahonnan több millió forintot vittek el. A rendőrök, miután megtalálták a meneküléshez használt lopott autót, és szemtanúk vallomása is segítette őket, elfogtak három elkövetőt. A negyedik támadót még keresik.

2001. június 6-án reggel három elmaszkírozott és álarcot viselő férfi bement a fóti Takarékszövetkezetbe, ahol az alkalmazottakat és ügyfeleket egy sorozatlövő fegyverből - valószínűleg Skorpió típusú géppisztolyból - leadott lövésekkel megfélemlítették és a földre kényszerítették. A támadók elsősorban a biztonsági kamerákat célozták, illetve a pénztárfülke ablakára adtak le lövéseket.

Ezt követően a páncélszekrényből több millió forintot vittek el, majd a Takarékszövetkezet előtt várakozó társuk által vezetett VW Passat típusú lopott autóval Budapest felé távoztak.

A támadás során személyi sérülés nem történt.

A rabláshoz használt kocsit Budapesten - pár órával a bűncselekmény után - megtalálták. Az autót a XIII. kerületben lopták el pár héttel a rablás előtt, a rajta lévő forgalmi rendszám szintén lopott volt, amit a XIX. kerületből tulajdonítottak el.

A nyomozás során sikerült több tanút felkutatni, akik a bűncselekményt megelőzően látták a támadókat, amint a rablás elkövetéséhez készülődtek. Ennek során azt is látták, amint a maszkírozáshoz használt ál-szakállt és parókát magukra vették. A tanúknak sikerült feljegyezniük a támadók által meneküléshez használt Mercedes rendszámát, amivel - a lopott járműből átszállva - tovább menekültek a tettesek.

Ezen adatok alapján előállították Sz. László 34 éves, büntetett előéletű budapesti lakost, aki alibijére vonatkozóan ellentmondásba keveredett, és a bűncselekmény elkövetése után 2 napig ismeretlen helyen tartózkodott.

A tanúk elmondása alapján szintén előállították B. Vendel 34 éves és B. György 35 éves budapesti lakosokat, akiket szembesítés során a tanúk egyértelműen azonosítottak. Jelenleg mindhárom személy előzetes letartóztatásban van.

A negyedik támadó felkutatása folyamatban van.

[origo]