Hétfőtől nincs betegfelvétel a Mentőkórházban

Egy hónappal csúszik a Mentőkórház átköltözéstetése az Országos Traumatológiai Intézetbe (OTI). A régi épületben már nem fogadnak új betegeket, két héten belül teljesen beszüntetik a betegellátást. A mentősök azt kérik, hogy ne olvasszák be őket az OTI-ba, sokan az állásukat is féltik a költözés miatt.

Várhatóan csak augusztus 1-től költözik át a Mentőkórház új helyére, az Országos Traumatológiai Intézetbe (OTI). A költözés már korábban is elhalasztott időpontja legutóbb július 1. volt. A Mentőkórházba új beteget nem vesznek fel.

Toma Lajos, a Mentődolgozók Országos Szakszervezetének elnöke az [origo]-nak elmondta, a Mentőkórház dolgozóit múlt héten pénteken értesítették arról, hogy a költözés elmarad, az új időpont augusztus 1. A kórházban jelenleg még folyó járóbeteg-rendelés és kontrollvizsgálatok várhatóan július 16-20. körül szűnnek meg.

A Mentőkórház igazgatói titkárságán arról tájékoztatták az [origo]-t, hogy Mikola István egészségügyi miniszter hétfő reggel nyolc órakor adta át a mentőkórház számára eddig elkészült helyiségeket az Országos Traumatológiai Intézetben. Az épületben elkészültek a betegellátáshoz szükséges helyiségek, és akár már holnap fogadóképesek, a személyzeti szobák azonban még nincsenek ilyen állapotban - közölték a kórház igazgatói titkárságán.

A kórház átköltöztetésének híre élénk visszhangot váltott ki a mentős szakmai szervezeteknél, valamint a kórház dolgozói között. Mentőtisztek és mentőfőorvosok is levelet küldtek Mikola István egészségügy miniszterhez, amelyben azt kérték: a Mentőkórház csak költözzön át, de ne integrálódjon az Országos Traumatológiai Intézetbe. Szerintük e nélkül veszélybe kerül a mentők európai hírű továbbképző bázisa.

A Mentőkórház dolgozói között nagy a bizonytalanság - mondta el Toma Lajos -, hiszen sokan nem látják biztosítottnak munkahelyüket az új helyszínen. Az egészségügyi miniszter korábbi ígérete úgy szólt, hogy minden dolgozó munkát kap majd az új épületben.

A Mentőkórház épületének eladását évek óta fontolgatják. Az épületből kiköltöző intézmény befogadására hosszú ideig a MÁV kórház volt a legfőbb esélyes. Később a Sportkórház, a Honvédkórház és a Haynal Imre Egészségügyi Tudományegyetem is szóba került . Végül az egészségügyi miniszter úgy döntött: a Traumatológiai Intézetbe kerül a 71 férőhelyes kórház.

Az épület iránt egy nemzetközi szállodalánc is érdeklődött. Mikola István korábban közölte, az épület eladásából befolyó összeget a tüdőszűrő-hálózat modernizációjára kívánják fordítani.

[origo]