Lenkovics nem folytatja Majtényi ügyeit

Az új országgyűlési biztos nem folytatja az Országimázs Központtal folytatott vitát, amelyben az OK nem vette figyelembe, sőt hibásnak tartotta az adatvédelmi biztos ajánlásait. Az új ombudsmanok első munkanapjukon kompromisszumot kötöttek az adatvédelmi biztos helyettesítéséről.

Az új általános ombudsman, Lenkovics Barnabás az [origo] kérdésére elmondta, hogy nem vesz át egyetlen, az elődei által már elindított ügyet sem. A leköszönő biztosok ugyanis arról tájékoztatták, hogy nem hagynak lezáratlanul maguk után egyetlen nagy horderejű ügyet sem. Lenkovics így nem kíván az Országimázs Központot (OK) érintő két, nagy port kavart üggyel kapcsolatban sem állást foglalni.

Majtényi László leköszönt adatvédelmi biztos korábban arra szólította fel az Országimázs Központot, hogy hozza nyilvánosságra annak a bizottságnak a névsorát, amely egy pályázaton a Happy End Kft.-t nyilvánította győztesnek. A döntéssel a korábban a Fidesz kampányait szervező cég 4,3 milliárd forintos állami megbízáshoz jutott. Az OK a felszólítás ellenére sem hozta nyilvánosságra a testület névsorát.

Emellett Majtényi elmarasztalta a BM-et is, mert kiszolgáltatta az Országimázs Központnak több millió ember nevét és címét, amire az Országjáró című propagandaújság terjesztéséhez volt szüksége. Az OK vezetője csak annyiban reagált, hogy tévedésnek minősítette az adatvédelmi biztos ajánlását. Lenkovics indoklása szerint azután, hogy elődje véleményét nem vették figyelembe, még kisebb az esélye annak, hogy az ő észrevételeit megfogadják. Többek között ezért sem kíván foglalkozni az említett ügyekkel.

Takács Albert ombudsmanhelyettes az [origo]-nak elmondta: sikerült megállapodnia Lenkovics Barnabás ombudsmannal és Kaltenbach Jenő kisebbségi biztossal az adatvédelmi feladatokkal kapcsolatos teendőkről hétfőn délelőtt. Átmenetileg az adatvédelemmel az általános ombudsman foglalkozik, de a hatósági jogköröket - például a titkos iratokba valóm betekintési jogot, a titkos minősítés feloldását - nem gyakorolhatja. Takács szerint ezzel elfogadható megoldás született a sokáig vitatott ügyben. Így átmenetileg sem szünetel az adatvédelem.

Takács elmondta: ezzel vélhetően sikerült lezárni azt a jogértelemzési vitát, ami a napokban zajlott. Takács ugyanis úgy vélte, hogy mivel meg sem választották az adatvédelmi biztost, nem lehet őt helyettesíteni. Szerinte csak akadályoztatása esetén lehetne helyettesítésről beszélni. Lenkovics Barnabás ombudsman korábbi elképzelései szerint viszont ellátta volna az adatvédelmi biztos feladatait is.

Takács korábban közölte: a hatósági jogköröket csak a parlament által megválasztott adatvédelmi ombudsman láthatja el. Korábban az ombudsmanhelyettes azzal fenyegetőzött, az Alkotmánybírósághoz fordul, ha nem változtatja meg álláspontját Lenkovics. A jelenlegi kompromisszumos megoldás után megoldódni látszik az a vita, amely az utóbbi napokban kibontakozott a két országgyűlési biztos között.

Lenkovics Barnabás az [origo] kérdésére hozzátette: abban is egyetértettek, hogy szükség van adatvédelmi biztosra. Ezért hamarosan közösen kérik a köztársasági elnöktől, nevezzen meg egy új jelöltet az adatvédelmi biztosi posztra. Az Országgyűlést pedig arra kérik, őszi ülésszakán mihamarabb válasszon adatvédelmi ombudsmant.

Lenkovics elmondta, hogy az adatvédelmi feladatok közül a hatósági jogköröket igénylő teendőkkel, így például a magáncégekkel kapcsolatos feladatokkal nem foglalkozik.

[origo]