Megegyeztek az ombudsmanok

Kompromisszumos megoldás született az adatvédelemmel kapcsolatos feladatokról a hétfőn hivatalba lépett Lenkovics Barnabás ombudsman és általános helyettese, Takács Albert között. A két országgyűlési biztos hétfői megállapodása szerint az ombudsman látja el átmenetileg az adatvédelmi feladatokat, de a hatósági jogköröket nem vonja magához.

Takács Albert ombudsmanhelyettes az [origo]-nak elmondta: sikerült megállapodnia Lenkovics Barnabás ombudsmannal az adatvédelmi feladatokkal kapcsolatos teendőkről hétfőn délelőtt. Átmenetileg az adatvédelemmel az általános ombudsman foglalkozik, de a hatósági jogköröket - például a titkos iratokba való betekintési jogot, a titkos minősítés feloldását - nem gyakorolhatja. Takács szerint ezzel elfogadható megoldás született a sokáig vitatott ügyben. Így átmenetileg sem szünetel az adatvédelem.

Takács elmondta: ezzel vélhetően sikerült lezárni azt a jogértelemzési vitát, ami a napokban zajlott. Takács ugyanis úgy vélte, hogy mivel meg sem választották az adatvédelmi biztost, nem lehet őt helyettesíteni. Szerinte csak akadályoztatása esetén lehetne helyettesítésről beszélni. Lenkovics Barnabás ombudsman korábbi elképzelései szerint viszont ellátta volna az adatvédelmi biztos feladatait is.

Takács korábban közölte: a hatósági jogköröket csak a parlament által megválasztott adatvédelmi ombudsman láthatja el. Korábban az ombudsmanhelyettes azzal fenyegetőzött, az Alkotmánybírósághoz fordul, ha nem változtatja meg álláspontját Lenkovics. A jelenlegi kompromisszumos megoldás után megoldódni látszik az a vita, amely az utóbbi napokban kibontakozott a két országgyűlési biztos között.

 

[origo]