Második helyezést ért el egy rab a környezetvédelmi Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen. A három év múlva szabaduló elítéltet rablás miatt csukták le. A díjat Környei László helyettes államtitkár adta át a Kozma utcai büntetés-végrehajtási intézetben kedden. A pályamunkáját egy délután alatt elkészítő férfi a Szent László Gimnázium levelező tagozatának 10. osztályába jár.

A börtönök valós világát bemutató könyv megírása és egy középfokú számítógépes tanfolyam elvégzése szerepel Nagy András tervei között. A rablásért elítélt 40 éves férfi második helyezést ért el a környezetvédelmi Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen.

A díjat Környei László közoktatásért felelős helyettes államtitkár adta át a Kozma utcai büntetés-végrehajtási intézetben kedden. Nagy András a kőbányai Szent László Gimnázium levelező tagozatán a 10. osztályba jár. Az elítélt elmondta, hogy az elismerésre egyáltalán nem számított, de a díjnak nagyon örül.

A környezetvédelem és a politika, illetve az egyén viszonyát taglaló pályamunkáját egyetlen délután alatt készítette el. Nagy arra nem gondolt, hogy esélyes vagy esélytelen lenne, hiszen senki nem tudhatta, hogy börtönből pályázik. Nagy András 1996 óta tölti büntetését, amelyből három év múlva szabadul. "Másképpen szeretnék élni, szakítottam a múltammal" - közölte.

Az elismerést átadó Környei László helyettes államtitkár a börtönök igazságszolgáltató szerepe mellett az esélyteremtő szerep biztosításáról szól, a díj átadása kapcsán. Az oktatás szerepe felbecsülhetetlen ma, a tudásalapú társadalmak építésekor mondta az államtitkár-helyettes.

Garami Lajos ezredes, a Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnokságának főosztályvezetője a büntetés-végrehajtás egyik sikerágazatának nevezte a fogvatartottak oktatását, képzését. 1993-ban a büntetés-végrehajtási törvény módosításával megszűnt a kötelező oktatás a börtönökben, s a fogvatartottaknak állampolgári joguk lett a képzésben való részvétel. Az ezredes szerint a fogvatartottak saját sorsuk iránti felelősségérzetének növelése, az esélyteremtő börtön kialakítása a cél.

A börtönökben tanuló elítéltek ugyanazt a bizonyítványt kapják, mint a civil életben, s az okmányból nem derül ki, hol szerezték. Míg 1999-ben 1514-en, tavaly már 2616-an vettek részt valamilyen képzési formában. A "repertoár" a távoktatás kivételével az oktatás teljes skáláját felöleli - mondta el a főosztályvezető.

Garami Lajos szerint jelenleg Magyarországon 10-12 ezer a jogerősen elítéltek száma, négyezren előzetesben vannak. A Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnoksága a Miniszterelnöki Hivatallal közösen olyan programot készítenek elő, amelynek keretében 11 intézetben számítógépes termeket alakítanak majd ki - közölte Garami.

(MTI)