Nagy András, a Szent László Gimnázium levelező tagozatának 10. osztályos, 40 éves hallgatója második helyezett lett az Országos Közoktatási és Szolgáltató Intézmény környezetvédelmi pályázatán. Nagy 1996 óta a Kozma utcai börtön lakója. Rablásért ítélték el, három év múlva szabadul. Ez az első alkalom, hogy egy elítélt tanulmányi pályázaton díjat nyert.

Nagy András a börtönben kezdett tanulni, még két éve van hátra az érettségiig. Az Országos Közoktatási és Szolgáltató Intézmény (OKSZI) a magyar kultúra napjának alkalmából hirdette meg környezetvédelmi pályázatát, Mit tehetünk természetünk védelméért? címmel. Nagy egy 7 oldalas pályázattal indult a felnőttoktatásban részt vevők kategóriájában, és második helyezést ért el - tudta meg az [origo] Yazbekné Szabó Katalintól, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának munkatársától.

A díjátadásra kedd délelőtt a börtönben került sor, az ünnepségen jelen volt dr. Igaz Sarolta, az OKSZI főigazgatója és Környei László, az Oktatási Minisztérium közoktatásért felelős helyettes államtitkára. Igaz Sarolta közölte: a nyertes elítélt a napi sajtóhírekben jártas, pályaműve igazi filozofikus mű.

Nagy arról írt, hogy a környezetvédelem nem politikai, hanem túlélési kérdés. Egy átfogó rendszert dolgozott ki, amelyben kulcsszerepet kapott az oktatás. Kiemelte az olcsó városi közlekedés, a szelektív hulladékgyűjtés és a kutatások szerepét. Nagy azt javasolta pályázatában, hogy a környezetszennyezőket plusz adókkal kellene terhelni, míg a környezetbarát termékek áfáját csökkentené.

Nagy jutalmul egy oklevelet és ötezer forint készpénzt kapott Környeitől. Jutalomban részesült tanárnője, Keszthelyi Andorné is, ő szintén dicsérő oklevelet és pénzjutalmat kapott az Oktatási Minisztériumtól.

[origo]