Orbán szennyvízcsatornát, Fónagy kerékpárutat és autópályát, Pokorni vízminőség-kutatást, Deutsch olimpiát ígért a Balatonnak. A Balatonnal kapcsolatos közmű-, infrastrukturális és gazdasági fejlesztésekről tárgyaltak ma a kormánytagok a Somogy megyei Vörsön.

Kormányülés és gulyás a Balatonnál

A kormány kedden a Somogy megyei Vörsön tartotta kihelyezett ülését, ahol a Balatonnal kapcsolatos fejlesztési elképzelésekről tárgyalt. Kiemelten foglalkozott a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítésével, az idegenforgalmi szezon meghosszabbításának lehetőségével, valamint a tóparti közlekedési beruházásokkal.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a Balaton-parti települések szennyvízcsatorna-hálózatának kiépítése az első lépés, amelyet meg kell tenni ahhoz, hogy lehetőségek nyíljanak a térség előtt, s ahhoz, hogy a régió a nemzetgazdaság egyik motorja lehessen. A kormányfő bejelentette: az elkövetkező három évben 5,3 milliárd forintot fordítanak a fenti célok megvalósítására a Széchenyi-terv keretében. Még az idén 1,7 milliárd, a következő évben 1,9 milliárd, majd 2003-ban újfent 1,7 milliárd forint jut a szükséges közműfejlesztésekre. A miniszterelnök szerint ezt részben cél- és címzett támogatások formájában, részben a Széchenyi-tervben megnyitandó új fejlesztési forrásból bocsátják rendelkezésre.

Ezenfelül a kormány vállalja, hogy 2002-től két éven át egy-egy milliárd forintot biztosít regionális közműfejlesztésekhez. A miniszterelnök kijelentette: ebben az esztendőben a Balatonra beruházási összegként 12,5 milliárd forint érkezett, illetve érkezik. Az elkövetkező években a balatoni fejlesztésekre szánt források biztosítása egy középtávú fejlesztési program első lépése - közölte Orbán Viktor.

A kormányfő szerint ebben az évben 35 település szennyvízcsatorna építésére beadott pályázatát támogatják. A kormányfő felszólította valamennyi érintett önkormányzat felelős vezetőit, hogy ha eddig még nem tették meg, akkor készítsék el és adják be az erre vonatkozó pályázatukat. Ha a pályázatuk megfelel a tartalmi és formai követelményeknek, számíthatnak a támogatásra - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy a kabinet támogatja Bóka István országgyűlési képviselő, a Balatoni Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke önálló törvénymódosítási javaslatát, amelyben azt indítványozta, hogy a Balaton-parti települések önkormányzatai már a szennyvízcsatornázási pályázat elfogadását követően kiadhassanak új építési engedélyeket. Használatbavételi engedély azonban csak azután adható ki, ha az adott településen már befejeződött a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése - közölte Orbán Viktor.

Matolcsy György gazdasági miniszter a balatoni turisztikai idény meghosszabbításának lehetőségéről szólt. A gazdasági miniszter is úgy vélte, a fejlesztések addig nem kezdődhetnek meg, amíg nem épül ki a szennyvízcsatorna-hálózat a tó körül, a régióhoz tartozó 164 település mindegyikén. A magyar turizmus bevételének szempontjából rendkívül fontos mind a belföldi, mind pedig a külföldi turizmus - mondta a miniszter. Matolcsy György szerint a Széchenyi-terv megfelelő keretet biztosít ennek fejlesztéséhez, ám az abban megfogalmazottak megvalósulását hátráltatja a szennyvíz-csatornázottság hiánya. Matolcsy György ezzel magyarázta, hogy a kormány a BFT ajánlására döntött a szennyvíztisztítás és csatornázás támogatásáról.

Fónagy János közlekedési és vízügyi miniszter beszámolt arról, hogy jó ütemben haladnak a Balatonnal, illetve a Kis-Balatonnal kapcsolatos vízvédelmi munkálatok, készül a Balaton körüli kerékpárút, amely egy újabb 22 kilométeres szakasszal bővül az idén. A 2002 végére teljes egészében kiépülő kerékpárútra eddig 560 millió forintot fordítottak. A miniszter azt is elmondta, hogy az M7-es autópálya továbbépítését a még mindig vitatott kőröshegyi szakasz kihagyásával Balatonszárszónál kezdik el.

Pokorni Zoltán a posztjáról távozó oktatási miniszter arról tájékoztatott, hogy a Balaton fejlesztésével kapcsolatos feladatokra csaknem 1 milliárd forintot különítettek el a Miniszterelnöki Hivatal költségvetésében. Ezt az összeget a Balatoni Fejlesztési Tanács saját költségvetéséből, valamint az oktatási tárca együttesen további csaknem 700 millió forinttal egészíti ki. Pokorni szerint ezt az összeget egyebek mellett a tó vízminőségével összefüggő kutatásokra és az integrált közös jelzőrendszer kiépítésére fordítják.

Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter kijelentette, hogy a Balaton kiváló helyszíne lehet a 2012. évi nyári olimpiai játékok vízhez kötődő versenyszámainak megrendezéséhez, s egyúttal turisztikai és idegenforgalmi központja lehet a sporteseményeknek.

(MTI)