Nem hozott döntést az Alkotmánybíróság kedden arról, hogy helyben hagyják vagy hatályon kívül helyezik az Országos Választási Bizottság májusi döntését a szocialisták népszavazási kezdeményezésről. A testület jövő hétfőn folytatja munkáját.

A beadvány ellen két kifogás is érkezett az AB-hoz. Ezekről tárgyalt kedden a testület. Döntés nem született, jövő hétfőn tanácskozik ismét a testület - tudta meg az [origo] az AB sajtóosztályán. A legfontosabb kérdés, hogy kiírható-e népszavazás a sorkatonai szolgálat eltörléséről. Egyes vélemények szerint ez a kérdés már az alkotmányt változtatná meg, tehát népszavazásra nem bocsátható. Az Országos Választási Bizottság többsége szerint ( hatan támogatták, öten ellenezték a testületből a referendumot ) viszont nem az alaptörvényt, csak a honvédelmi törvényt kellene megváltoztatni, ha a sorkatonaság eltörlése mellett döntene az ország. A referendum ügye mellett az adórendőrség működését is vizsgálja a taláros testület.

A szocialista párt által előterjesztett négy kérdés:
1. Akarja-e Ön, hogy a munka törvénykönyve a munkavállalóknak ismét heti két teljes pihenőnapot biztosítson, ezek egyike vasárnap legyen és a pihenőnapon végzett munkáért kiemelt díjazás járjon?

2. Akarja-e Ön, hogy az évenkénti nyugdíjemelést úgy határozzák meg, hogy a keresetnövekedés mellett a nyugdíjasok fogyasztása (fogyasztói kosara) alapján számított áremelkedést vegyék figyelembe?

3. Akarja-e Ön, hogy a sorkatonai szolgálat megszűnjön, és azt önkéntes hivatásos haderő váltsa fel?

4. Akarja-e Ön, hogy a közoktatás az érettségi megszerzéséig minden tanuló számára térítésmentesen biztosítsa legalább egy idegen nyelvből a középfokú nyelvtudás megszerzésének és államilag elismert nyelvvizsga letételének feltételeit?

[origo]