A Balaton környéki turizmusról, csatornázásról és gazdaságról tart ma megbeszélést a kormány, a tó délkeleti csücskében, Vörsön. A délelőtti ülést követően a Balatonfejlesztési Tanács szervezésében vendégül látják a falu lakosságát egy gulyásra. A rendezvény költsége körülbelül ötmillió forint.

A Balaton délnyugati csücskétől néhány kilométerre fekvő Vörsön ülésezik ma a kormány. A kormánytagok a Balaton környéki turizmussal, szennyvízelvezetéssel, csatornázással, gazdasággal és munkaerővel kapcsolatosan felmerülő problémákról, szükséges fejlesztésekről tárgyalnak - mondták el az [origo]-nak a miniszterelnöki hivatalban.

Az ülést követően a kormány vendégül látja a vörsieket egy ebédre. Az ebédet egy külön erre a célra felállított sátorban szolgálják fel, a menü gulyásleves lesz, üdítővel, esetleg sörrel. A rendezvény költsége négy és félmillió forint plusz áfa. A pénzt a Balatonfejlesztési Tanács büdzséjéből állják. Bóka László, a tanács elnöke és Alsóörs polgármestere az RTL Klubnak elmondta, hogy három ajánlat közül választották ki a legkedvezőbbet az ebéd elkészítésére. A nyertes pályázó egy alsóörsi vállalkozó, aki emellett az alsóörsi önkormányzat gazdasági bizottságának külső tagja. A televízió szerint az ebéd költségei 1000 meghívottra számítva nem kerülnének sokkal többe, mint egymillió forint.

Farkas László, Vörs polgármestere az [origo]-nak elmondta, hogy nem érti, mi ez a nagy felhajtás a megvendégeléssel kapcsolatban. "Mikor Mátyás király járta az országot, akkor is mindenütt megvendégelték" - közölte a polgármester. A kisebb települések önkormányzatainál amúgy is szokás az, hogy egy-egy alkalommal vendégül látják hol a helyi nyugdíjasokat, hol a nagycsaládosokat - mondta el az 520 lelkes falu első embere, aki szerint azért választották a szervezők Vörsöt a kormányülés helyszínéül, mert a falu egy műszakilag kettészakadt beruházás miatt különösen érintett a csatornázás kérdésében.

A Gazdasági Minisztériumban elmondták az [origo]-nak, hogy azért esett a választás a kisbalatoni településre, mert olyan helyet kerestek, amely még nem részesült turisztikai fejlesztésekből, és szüksége van egy kis figyelemre. A hely kiválasztásában segítséget nyújtott a Balatonfejlesztési Tanács is - közölte Dániel Anna, a minisztérium főosztályvezetője.

[origo]

Ajánlat:

Vörs