Az országos és a székesfehérvári kisebbségi cigány önkormányzat, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal és a rendőrség képviselői, valamint Nádasdladány polgármestere kedden közösen igyekezett megoldást találni a faluból egy támadás után elköltözött s azóta fóliasátorban élő két roma család ügyében.

Lakatos Krisztián, a székesfehérvári cigány kisebbségi önkormányzat elnöke azt nyilatkozta, hogy az érintett családok februárban menekültek el Nádasdladányból, amikor egy éjszaka többen megtámadták őket. Előbb rokonoknál húzták meg magukat, majd két Székesfehérvárhoz közeli erdőben fóliasátrat állítottak fel.

Az egyik átmeneti szálláshelyen nyolc gyerek és négy felnőtt, a másik helyen - mivel a gyerekek többségét rokonoknál sikerült elszállásolni - egy gyerek és két felnőtt tengődik nyomorúságos körülmények között.

- A családok félnek visszaköltözni a faluba - állította Lakatos Krisztián -, ott ugyanis be sem jelentkezhettek, a gyerekeket pedig nem fogadták be az iskolába. Hozzátette: utóbbi miatt a székesfehérvári cigány kisebbségi önkormányzat feljelentést készül tenni az intézmény igazgatónője ellen.

A keddi egyeztető fórum részvevői megállapodtak: úgy próbálnak segíteni a szerencsétlen sorsú famíliákon, hogy megkísérlik értékesíteni az egyikük által lakott házrészt, amelynek rendezettek a tulajdonviszonyai. A másik házrész esetében pedig - tekintettel arra, hogy annak előbb a tulajdonviszonyait kell rendezni, mivel több örökös osztozik az ingatlanon - megpróbálják lefolytatni az örökösödési eljárást.

A Magyar Vöröskereszt és a székesfehérvári cigány kisebbségi önkormányzat eddig több alkalommal tartós élelmiszercsomaggal támogatta az erdőben élő két családot, s a kisebbségi önkormányzat ruhaneműt és gyógyszert is gyűjt a számukra.

(MTI)