Fizetésük másfélszeresét kapják prémiumként egyes budapesti közműcégek igazgatói. Így a vállalatvezetők éves jövedelme meghaladja a 11 millió forintot. Közlekedési szakértőknek pedig 10 millió forintot készül kifizetni a főváros. A 2-es metrót 20 milliárd forintból újítják fel a jövő évben.

Egyenként csaknem hétmillió forintos prémiumot oszt ki a fővárosi önkormányzat a kéményseprést és a szippantást ellátó közműcégek igazgatóinak. Így a két társaság ügyvezetői több mint 11 millió forint éves jövedelmet tudhatnak magukénak. Ennyi jövedelme Budapest főpolgármesterének sincs. Eddig az alapbér száz százalékát kapták jutalmul a cégvezetők, idén azonban a jól végzett munkájukért 150 százalékos külön jutalom jár.

A kéményseprő vállalat igazgatójának többek között a kft. pénzügyi stabilitását és a tervszerű irányítást kell biztosítania a 7 millió forintért. A szippantós cég vezetője akkor jogosult a prémiumra, ha végrehajtja a járműpark tervezett fejlesztését és értesíti a fővárosi önkormányzatot, hogy az új gépekkel sikerült-e megtakarításokat elérni. Az igazgatónak a társvállalkozókat is rá kell bírnia a kiszippantott szennyvizekkel kapcsolatos hiteles adatszolgáltatásra, ami a városüzemeltetési bizottságból kapott tájékoztatás szerint igen nehéz feladat. A szippantósok vezetőjének a 7 millió forintért még auditáltatnia is kell a cég ISO minősítését.

A fővárosi önkormányzat további 8-10 millió forintot készül kifizetni külső szakértőknek azért, hogy megállapítsák: a közlekedésfejlesztési tervben mely beruházások a legfontosabbak. A szakértők feladata lesz a fejlesztések rangsorolása és a prioritások indoklása. Bár a városüzemeltetési bizottság tegnap elfogadta ezt a javaslatot, a bizottság SZDSZ-es elnöke, Péterffy Ágoston nem érti, miért kellene ehhez 10 millió forint közpénzt kifizetni. A majdan felkérendő cégnek részletesen indokolnia kell a javaslatot - közölte Szálka Miklós (Fidesz), a testület alelnöke. Szálka szerint ez az összeg nem sok, ha a közgyűlés fel is használja a javaslatokat. A fideszes politikus azért támogatja a külső szakértő felkérését, mert "a közgyűlésben mindenki úgy lobbizik, ahogy a kerületi érdekek kívánják", és emiatt háttérbe szorulnak a szakmai szempontok.

Egy héten belül közbeszerzési pályázatot ír ki a fővárosi önkormányzat a kettes metró felújításának tervtanulmányára, amelyre 280 millió forintot szán a főváros. A beruházás várhatóan 3-4 évig tart és húszmilliárd forintba kerül.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

A főváros honlapja