A középiskolai felvételi botrány miatt lemondott posztjáról Mohos László, az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont vezetője, helyét tegnap Pósfai Péter vette át - értesült a Magyar Hírlap. A tárca vizsgálatának eddigi adatai szerint a felvételi zavarokat a pontatlanul kitöltött jelentkezési lapok, a hiányos ellenőrzés és egy informatikai hiba együttesen okozták.

Az idei középiskolai felvételi botrány után, mint az várható volt, Mohos László, az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont (OKÉV) főigazgatója június 29-ével lemondott posztjáról. Helyét július 1-jétől Pósfai Péter vette át. A hírt az Oktatási Minisztérium is megerősítette. A változást Gál András Levente, a tárca közigazgatási államtitkára közölte az OKÉV munkatársaival.

Április végén több ezer diák hibás értesítést kapott arról, melyik intézménybe vették fel. Volt, aki olyan iskolába vagy tagozatra nyert felvételt, ahová nem is jelentkezett. Az OKÉV ezért érvénytelenítette a kiküldött leveleket, s május 18-áig újabb értesítőket postázott. A tárca ezután vizsgálatot indított. Bár a vizsgálat még nem zárult le, azt sikerült megállapítani, hogy az iskolák egy része későn és hibásan küldte be az adatokat, amelyeket az OKÉV nem kellő gondossággal ellenőrzött, s egy informatikai hiba is történt.

A felvételi botrány után kezdettől fogva az OKÉV vezetőinek felelősségét emlegették. Pálinkás József államtitkár-miniszterjelölt megerősítette, hogy "az oktatásirányítás részéről a hiba az OKÉV-nél történt". Ezek ismeretében nem meglepő Mohos László távozása. Hogy jövőre ne fordulhasson elő hasonló helyzet, a vizsgaközpont olyan rendszer kidolgozását tervezi, amely segíti a pontosabb adatszolgáltatást.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Oktatási Minisztérium